Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióConsell Català del Llibre Infantil i Juvenil
Dades
Nom curtIBBYcat Modifica el valor a Wikidata
Tipusconsell Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació5 maig 1982
Governança corporativa
Seu

Lloc webibbycat.cat Modifica el valor a Wikidata

El Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (IBBYcat) és una federació d'organismes, sense cap finalitat lucrativa ni especulativa, que pretén promoure i difondre el llibre infantil i juvenil i la lectura.[1]

Constituït el 5 de maig de 1982, el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil és membre fundador de l'Organización Española para el Libro Infantil y Juvenil (OEPLI) i és el representant als territoris de llengua catalana de l'International Board on Books for Young People (IBBY). Forma part del Consell Assessor de la Institució de les Lletres Catalanes.[2]

El Consell atorga el Premi de Literatura Atrapallibres en la categoria de 9 anys, 10 anys i 11-12 anys i el Premi de Literatura Protagonista Jove per a joves de 13-14 anys i de 15-16 anys.[2] També organitza el Saló del Llibre Infantil i Juvenil de Catalunya, publica la revista especialitzada en literatura infantil i juvenil Faristol[1] i és el promotor del programa de foment de la lectura Municipi Lector.[3]

El Consell l'integren l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, Fundació FULL (Fundació pel Llibre i la Lectura), l'AELC (Associació d'Escriptors en Llengua Catalana), la Cambra del Llibre de Catalunya, el Servei de Documentació de Literatura Infantil i Juvenil de la Biblioteca Xavier Benguerel, el Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya, la Fundació Bromera per al Foment la Lectura, l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i el Departament d'Ensenyament, el Gremi de Llibreters de Catalunya i el Gremi d'Editors de Catalunya, la Institució de les Lletres Catalanes, l'Institut Ramon Llull[4] i l'APIC (Associació Professional d'Il·lustradors de Catalunya).

Activitats[modifica]

  • Premis Atrapallibres i Protagonista Jove: El Consell convoca aquests permis únics que tenen els infants i joves lectors com a jurat. Amb ells es pretén fomentar la lectura crítica de llibres de ficció actuals, en català i de qualitat. Per això hi ha una comissió d'experts en llibre infantil que selecciona els llibres en català que són presentats en tres categories, segons a les edats a qui van dirigits. Els infants i joves s'hi poden inscriure individualment o en grup en qualitat de jurat i són els encarregats de votar i decidir les obres guanyadores.[5] entre tots els centres de primària i biblioteques de Balears, Catalunya i País Valencià, que s'han d'inscriure si hi volen participar.
  • Faristol: L'entitat edita Faristol, una revista especialitzada en literatura infantil i juvenil en llengua catalana.[1] Conté informació, anàlisis, articles d'especialistes, notícies i crítiques de novetats. S'edita en paper i en línia. Va ser creada el juny del 1985 i és la degana a l'àmbit de l'Estat espanyol.[6] L'escriptora i crítica Teresa Duran i Armengol va dirigir la revista durant anys.[7] Amb iniciatives com a entre d'altres el Saló del Llibre Infantil i Juvenil de Catalunya (1984) i la revista L'Arca (1998) ha contribuït a la normalització i l'ascens de la literatura per a joves en català.[8] El 2003, en un article publicat a la revista, l'escriptor i expert literari Andreu Sotorra va acusar la seva falta d'esperit crític.[9] El 2015, a l'ocasió del 30è aniversari la revista va modernitzar-se. Per a les informacions com noves publicacions s'utilitza el setmanari en línia i les xarxes socials més ràpids, per estudis monogràfics més aprofundits la versió de paper.[6]
  • Municipi Lector: és un programa de motivació a la lectura adreçat als infants i joves i les seves famílies coordinat pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil.[10] El programa, la durada mínima del qual és de 5 anys, fomenta la feina conjunta de les institucions i les famílies per aconseguir que els infants i adolescents, des de casa, des de l'escola i des de la biblioteca municipal, adquireixin l'hàbit i el plaer per la lectura.[11]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. 2,0 2,1 «Què és l'IBBYcat? Presentació i objectius». IBBYcat | Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil. [Consulta: 4 gener 2023].
  3. «Municipi Lector. Programa municipal de promoció de la lectura». Consell Català del Llibre. [Consulta: 4 gener 2023].
  4. «L'IRL s'incorpora al Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCAT)». Institut Ramon Llull, 14-07-2015. [Consulta: 7 març 2017].
  5. «IBBYcat. Inscripció als premis Atrapallibres i Protagonista Jove». [Consulta: 4 gener 2023].
  6. 6,0 6,1 «Presentació de la nova etapa de la revista Faristol». Lletres 2,0, 09-06-2015.
  7. Veciana, Mar. «Teresa Duran i Armengol». AELC. [Consulta: 9 març 2017].
  8. Aloy, Josep Maria. «Vint-i-cinc anys de literatura infantil i juvenil en català» (pdf), 2007. [Consulta: 6 març 2017].
  9. Sotorra, Andreu «Manual del Bon i el Mal Crític». Avui, 02-10-2003.
  10. «Què és un Municipi Lector?». Fundació Jaume Bofill, 30-10-2013. [Consulta: 15 gener 2015].
  11. «Municipi Lector. Un nou programa de motivació a la lectura al poble del Bruc.». Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, novembre 2006. [Consulta: 15 gener 2016].