Consell Federal de Suïssa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Consell Federal Suís)
Infotaula d'organitzacióConsell Federal de Suïssa
lang=ca
(2024) Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusexecutiu col·legiat
govern federal Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1848
Activitat
Membres7 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
PresidènciaViola Amherd (2024–2024) Modifica el valor a Wikidata
Filial
Propietari de
Swisscom (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Format per

Lloc webadmin.ch… Modifica el valor a Wikidata
Twitter (X): BR_Sprecher Instagram: gov.ch Youtube: UCh4VTxoTL79TpMBg3yBqSPQ Musicbrainz: fadfc52b-f245-400d-b89a-987463eb486a Modifica el valor a Wikidata
L'Interior del Palau Federal, on es reuneix el Consell Federal.
Membres del Consell Federal el Gener de 2016.

El Consell federal de Suïssa (en alemany Bundesrat, en francès Conseil Fédéral, en italià Consiglio Federale, i en romanx Cussegl Federal) és l'òrgan executiu de Suïssa. Aquest està format per set consellers federals, que són nomenats separadament per un període de 4 anys amb possibilitat de reelecció. Tradicionalment, un conseller federal és fàcilment reelegit fins a la seva dimissió. Els casos de no reelecció són extremadament rars. De vegades prefereixen renunciar si no estan segurs de ser reelegits. Es reuneix en el parlament suís a Berna, capital i seu oficial del govern suís.

Funcionament[modifica]

El Consell federal funciona amb el sistema de col·legialitat, cosa que vol dir que tots els seus membres estan «obligats» a defensar les opinions del Consell federal, és a dir, les decisions preses per la majoria així es trobi en desacord. El president de la Confederació és simplement un representant del país, i no té més poder que els altres membres del consell.

El president i el seu successor, el vicepresident, són escollits per l'Assemblea Federal de Suïssa per un mandat d'un any, la tradició demana que els partits s'alternin i que els consellers més antics tinguin la prioritat, això vol dir que un conseller triat aquest any no pot ser president fins que els més antics del consell hagin passat almenys una vegada per la presidència. De 1959 a 2003, la composició dels partits en el si del consell federal no va canviar ni un sol cop, el que va ser anomenada la fórmula màgica.

El 10 de desembre de 2003, la fórmula màgica va ser modificada perquè el paisatge polític del país ho demanava. El PDC havia de cedir un lloc a la UDC. Va ser quan la consellera federal sortint Ruth Metzler-Arnold no va ser reelegida; un mes abans de començar el seu mandat presidencial, el que l'hagués situat com la segona dona a pujar a la presidència i la persona més jove a arribar a la presidència suïssa (40 anys). El canceller de la Confederació és sovint anomenat el vuitè conseller federal i apareix en la foto de família del Consell de cada any. L'actual canceller és Corina Casanova, es troba en el càrrec des de l'1 de gener de 2008, sent la segona dona en el càrrec. Les seves funcions equivalen a les d'un secretari general d'un govern.

Membres actuals[modifica]

Actualment hi ha al consell federal:

Composició actual i partits polítics, per ordre d'antiguitat (última modificació 1 de gener de 2012):

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Consell Federal de Suïssa