Constantà

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El constantà és un aliatge d'un 55 % de coure, Cu, i un 45 % de níquel, Ni, d'una gran resistivitat elèctrica, 4,9·10-7 Ω·m, i baix coeficient de temperatura, que el fa útil per a construir resistències elèctriques. La unió amb el platí, Pt, permet de fer termopars.[1] També s'empra per a encunyar monedes.

Aliatge constantà[modifica | modifica el codi]

De tots els aliatges moderns de mesura de deformació, el constantà és el més antic, i segueix sent el més àmpliament utilitzat. Aquesta situació reflecteix el fet que constantà té la millor combinació global de propietats necessàries per a moltes aplicacions de mesura de deformació. Aquest aliatge té, per exemple, una sensibilitat adequada d'alta tensió, o factor de galga, que és relativament insensible al nivell de deformació i temperatura. La seva resistivitat és prou alta per aconseguir valors de resistència adequats, fins i tot en molt petites xarxes, i el seu coeficient de temperatura de resistència no és excessiva. A més, el constantà es caracteritza per una bona resistència a la fatiga i capacitat relativament alta elongació. No obstant això, el constantà tendeix a exhibir una deriva contínua a temperatures superiors a 65 ° C (150 ° F), i aquesta característica s'hauria de tenir en compte a l'hora de 0 estabilitat del calibrador de tensió és crítica durant un període d'hores o dies. El constantà també s'utilitza per a la calefacció de resistivitat elèctrica.

Aliatge A[modifica | modifica el codi]

Molt important, constantà pot processar per a la compensació d'auto-temperatura per a que coincideixi amb una àmplia gamma de coeficients del material d'assaig d'expansió tèrmica. Un aliatge es subministra en (STC) números 00, 03, 05, 06, 09, 13, 15, 18, 30, 40 i 50 d'auto-compensació de temperatura, per al seu ús en materials de prova amb els corresponents coeficients d'expansió tèrmica, expressada en parts per milió en longitud (o m / m) per kelvin o grau Celsius o graus Fahrenheit.

Aliatge P[modifica | modifica el codi]

Per al mesurament de deformacions molt grans, 5% (50 000 microesfuerzos) o per sobre , el constantà recuit (P aliatge) és el material de la reixeta normalment seleccionat. El constantan en aquesta forma és molt dúctil, i, en longituds calibre 0.125 a (3 mm) i més llarg, pot ser filtrada a> 20%. Cal tenir present, però, que en virtut dels ceps cíclics alts l'aliatge P exhibirà un canvi de resistivitat permanent amb cada cicle, i causar un canvi corresponent zero en el mesurador de tensió. A causa d'aquesta característica, i la tendència de fallada de la xarxa prematura amb esforç repetit, l'aliatge de P no es recomana normalment per a les aplicacions de la tensió cíclica. L'aliatge P està disponible amb números de STC de 08 i 40 per al seu ús en metalls i plàstics, respectivament.

Propietats [2][modifica | modifica el codi]

Resistivitat 4.9*10 ^{-7}\left(\Omega\cdot\mathrm{m}\right)
Coeficient de temperatura a 20 °C 0,00001
Densitat 8,8\left( \frac{g}{cm^3} \right)
Calor específica 0,41\left( \frac{kJ}{kg \cdot K} \right)
Coeficient de dilatació lineal 0,000015 / K
Punt de fusió 1225-1300 °C

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Constantà». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. J. R. Davis. Copper and Copper Alloys. ASM International, 2001, p. 158. ISBN 0-87170-726-8.