Múscul constrictor inferior de la faringe

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Constrictor inferior de la faringe)
Infotaula anatomiaConstrictor inferior de la faringe
Els músculs de la faringe i la galta. El constrictor inferior de la faringe és visible a baix a l'esquerra.
Detalls
LlatíMusculus constrictor pharyngis inferior
OrigenEn la cara inferior dels cartílags cricoide i tiroide.[1]
InsercióEn el rafe mediana de la paret posterior de la faringe.[1]
IrrigacióArtèria tiroidal superior.
InnervacióEl plexe faringi.[1]
AccionsConstreny la faringe (part inferior) durant la deglució.[1]
Identificadors
TAA05.3.01.111 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 46623 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.1142
Termes anatòmics dels músculs

El múscul constrictor inferior de la faringe (musculus constrictor pharyngis inferior), és el més gruixut de les tres constrictors de la faringe. Sorgeix dels costats dels cartílags cricoide i tiroide. Igual que els músculs constrictors superior i mitjà de la faringe, està innervat pel nervi vague (X nervi cranial); en concret, per les fibres del plexe faringi i per les branques neuronals del nervi laringi recurrent.

El múscul es compon de dues parts. La primera (i superior) sorgeix del cartílag tiroide (part tirofaríngia) i la segona derivada del cartílag cricoide (part cricofaríngia).[2] A partir d'aquests orígens, les fibres s'estenen cap enrere i medialment per inserir-se amb el múscul del costat oposat al rafe faringi, en la línia mitjana posterior de la faringe. Les fibres inferiors són horitzontals i tenen continuïtat amb les fibres circulars de l'esòfag.

Tan aviat com el bol alimentari arriba a la faringe, els músculs elevadors es relaxen, la faringe baixa, i la contracció del constrictor sobre el bol l'impulsa cap avall per l'esòfag.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 2 febrer 2014].
  2. LUC icon
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Imatges[modifica]

Els músculs de la faringe, vistos des del darrere, juntament amb els vasos i nervis associats. El constrictor inferior està marcat a baix, al centre.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]