Contenidor

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Un contenidor de 40 peus (12,19 metres) de llarg. Cada una de les vuit cantonades té un encaix estàndard (twist-lock) que serveix alhora per apilar, enganxar i tibar.
Un tren amb una càrrega de contenidors al Regne Unit.
Moll de contenidors al Port de Barcelona.
Un vaixell portacontenidors mentre és carregat amb una grua al port de Copenhaguen.

Un contenidor és un envàs terciari utilitzat per al transport intermodal eficient de mercaderies. És un element clau del comerç internacional i compta amb unes mides estandarditzades.[1] Pot ser transportat tant per grans vaixells portacontenidors, com amb trens de mercaderies i camions.

Història[modifica | modifica el codi]

La introducció dels contenidors data dels anys 1950. Malcolm McLean, un empresari nord-americà, estava preocupat per la ineficàcia i el temps d'espera durant les operacions de càrrega i descàrrega de mercaderies. Estava pensant en la idea de transportar les mercaderies de detall dins d'un envàs llarg, que podria fàcilment transbordar-se d'un mitjà de transport a l'altre. La idea era senzilla, però els armadors 'seriosos' se'n rigueren. Més tard, McLean van fundar la seva pròpia companyia de transport i va fer transformar dos petroliers segons el seu concepte. El primer viatge amb el vaixell Ideal X tingué lloc el 26 d'abril de 1956 entre Newark (Nova Jersey) i Houston (Texas). El resultat era persuasiu per l'enorme estalvi de costs i de temps, però l'immobilisme del sector i la necessitat d'adaptar tota la infraestructura portuària va fer que es trigués deu anys a acceptar-ho, fins que el 6 de maig de 1966 el primer vaixell portacontenidors, el Fairland, va arribar a Europa, al port de Bremen, a Alemanya.[2]

Repercussions[modifica | modifica el codi]

Això ha permès disminuir molt els costos del transport a llarga distància, gràcies al transport massiu en gran vaixells cada vegada més llargs i en ports cada vegada més automatitzades. El que va afavorir alhora un gran increment del comerç internacional: transportar, per exemple, un ampolla de vi des de Xile no costa gaire més que un transport intraeuropeu. A costat de l'envàs bàsic també van desenvolupar-se contenidors especialitzats com cisternes o refrigerats.

Avui en dia aproximadament un 90% de la càrrega mundial que no és a granel (com els combustibles, minerals o cereals) és transportada en contenidors mitjançant rutes marítimes.[3] Després d'una recessió el 2009, al qual el transit va baixar a 469.635.008, el 2010 el trànsit ja era superior al nivell de 2008 amb 538.283.754 dels quals un 26% són productes elaborats a la Xina.[4]

Mides estandarditzades[modifica | modifica el codi]

Els contenidors intermodals es troben estandarditzats seguint diversos estàndards ISO, determinats per la seva llargada (6,1; 12,2; 13,7; 14,6 i 16,2 metres), l'amplada és de 2,4 metres i l'alçada de 2,6, en tots els casos. La capacitat dels contenidors se sol expressar en una unitat de volum anomenada TEU (Twenty-foot Equivalent Units, capacitat equivalent a la d'un contenidor petit de 20x8x8,5 peus, és a dir, 6,1x2,4x2,6 metres).

La capacitat màxima d'un contenidor de 6,1 metres és de 24.000 kg de càrrega seca, mentre que un de 12,2 m arriba fins als 30,480 kg, tot i que les càrregues habituals no solen passar de 22.000 i 27.000 kg, respectivament.[5]

Vegeu també

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Contenidor Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. «contenidor». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Kristina Lasker, «Ein Kerl und seine Kisten. Leere Schiffscontainer sind in Deutschland knapp, weil die Firmen so viele Waren exportieren.» (alemany), en Süddeutsche Zeitung, 24 de gener de 2013, pàgina 18 (en català: Un home i els seus envasos. Contenidors vuits són rars a Alemanya, per què les societats exporten tant.)
  3. Ebeling, C. E.. «Evolution of a Box». Invention and Technology, vol. 23, 4, Winter 2009, pàg. 8–9. ISSN: 8756-7296.
  4. «Tráfico marítimo de contenedores (TEU: unidades equivalentes a 20 pies)» (castellà), Banc mundial (en català: Tràfic marítim de contenidors (TEU: unitats equivalents a 20 peus)
  5. «Shipping containers». Emase. [Consulta: 10/2/2007].