Contraeconomia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La contraeconomia és un mètode empresarial i revolucionari consistent en l'acció directa realitzada a través del mercat negre i/o mercat gris. El terme va ser originàriament encunyat per Samuel Konkin, un activista i teòric anarquista, qui la va definir com "l'estudi i/o la pràctica pacífica de totes les accions humanes que estiguen prohibides per l'Estat." El terme és l'abreviatura de "economia contraestablerta". La contraeconomia és fonamental per a la que seria la doctrina de l'agorisme de Konkin, una variant explícitament revolucionària d'anarquisme de mercat.[1]

Origen[modifica | modifica el codi]

La primera presentació de la teoria de la contraeconomia va ser realitzada per Samuel Konkin en dos conferències organitzades per J. Neil Schulman, CounterCon I en 1974 i CounterCon II en 1975, ambdós celebrades en Cheshire, Massachusetts. Altres oradors que van participar en estes conferències inclouen a Robert LeFevre, Kenneth Kalcheim, i Dennis Turner.

El primer llibre que retrata la contraeconomia com una estratègia per a l'èxit d'una societat llibertària va ser la novel·la Alongside Night de J. Neil Schulman en 1979.[2]

Agorisme[modifica | modifica el codi]

L'agorisme de Konkin, com exposa en el seu Manifest agorista,[3] postula que el mètode correcte per a aconseguir una societat anarquista de mercat lliure és per mitjà de la promoció i el creixement de l'economia submergida o mercat negre -la "contraeconomia"- fins al punt que l'autoritat moral i el poder absolut de l'estat hagen sigut exhaustivament soscavats pel que el mercat revolucionari anarquista i les empreses de seguretat jurídica són capaços de sorgir des de baix, i en definitiva, suprimir el govern sent este jutjat com una activitat delictiva (amb els imposts considerats robatori, la guerra tractada com assassinat en massa, etc.).

Segons el pamflet de Konkin, Contraeconomia:[4]

« La contraeconomia és la suma de tota acció humana no agressiva, que estiga prohibida per l'Estat. El contraeconòmic és l'estudi i pràctica de la contraeconomia. La contraeconomia inclou el mercat lliure, el mercat "negre", la "economia subterrània", tots els actes de desobediència civil i social, tots els actes d'associació prohibida (sexual, racial, interreligiosa), i qualsevol altra cosa que l'Estat, en qualsevol temps i lloc, opta per prohibir, controlar, regular, gravar o tarifar. La contraeconomia exclou tota acció aprovada per l'Estat (mercat "blanc") i el mercat "roig" (violència i robatori no aprovats per l'Estat). »
— Samuel Konkin

Segons Konkin, la contraeconomia també permet la immediata autoalliberament dels controls estatals, a qualsevol nivell pràctic, per mitjà de l'aplicació de la lògica empresarial racional per a decidir quines lleis trencar discretament i quan. El principi fonamental és afrontar riscs a la recerca de beneficis, encara que benefici pot referir-se a qualsevol augment en la percepció de valor en compte de guanys estrictament monetaris (com a conseqüència de la teoria subjectiva del valor).

Ús alternatiu[modifica | modifica el codi]

El terme contraeconomia també s'utilitza en un context separat, però es podria dir que és compatible al principal, per a referir-se a abordar la justícia social i la sostenibilitat en un context de mercat, encara que en general contra l'establiment economicopolític no seria explícitament il·legal. En este segon sentit la contraeconomia seria descrita com "diners al servici de la gent, en compte del contrari."[5]

Segons els que usen este terme,[6] esta inclou el comerç just, la transparència informativa de les empreses cap als seus clients, assumir els costs i responsabilitat ambiental, treballadors amb una relació directa amb l'empresa, relacionar-se amb proveïdors amb les mateixes pràctiques o el desenrotllament d'economies localés en la mesura que siga possible.

Referències[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]