Taxa d'alcoholèmia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Control d'alcoholèmia)
Control d'alcoholèmia i consum de drogues que porta a terme la Policia Municipal de Sabadell en coordinació amb el Servei Català del Transit

El control o test d'alcoholèmia (BAC) mesura la concentració d'alcohol a la sang. S'obté per mitjà d'un percentatge de la massa, la massa pel volum o una combinació d'ambdues. Per exemple, un nivell de 0,2% d'alcohol en sang significa 0,2 g d'alcohol per cada 100 mL de sang - (1‰ = 1 g/kg ≙ 1,06 g/L; 1 g/L ≙ 0,94 g/kg = 0,94‰)

Quan es mesura per l'alcohol detectat en l'aire espirat, la unitat utilitzada és la de mil·ligrams per litre d'aire , que en la pràctica usual es converteix de manera convencional en grams per litre de sang , multiplicant pel coeficient 2, encara que aquest test és menys precís, ja que la presa de medicaments per inhalador o l'ús d'alguns esprais bucals amb etanol poden donar lloc a mesures molt superiors a les reals.

A Espanya actualment la llei permet la conducció si la taxa d'alcoholèmia no supera els 0,25 mil·ligrams per litre en l'aire espirat o 0,5 g per litre en sang, excepte en els casos de conductors amb menys de 2 anys de carnet o els professionals (camioners i conductors d'autobusos), en què la xifra és de 0,3 g/L de l'alcohol en sang, que equival a 0,15 mg/L en l'aire espirat. Per sobre d'aquestes xifres, s'apliquen les sancions corresponents en l'anomenat carnet per punts, que preveu la retirada de 4 punts, o 6 punts si se supera el doble del valor límit.

Fórmula de Widmark[modifica]

El químic suec Erik M. P. Widmark va desenvolupar la següent fórmula per determinar la concentració d'alcohol a la sang màxima teòrica (Control o test d'alcoholèmia).

on:

  • c és la concentració d'alcohol a la sang
  • A és la massa (quantitat) d'alcohol ingerida en g
  • r és el factor de distribució de l'individu (0,70 en homes i 0,60 en dones)
    • Homes: 0,68 ... 0,70
    • Dones/Joves: 0,55-0,60
    • Lactants/Nens petits: 0,75-0,80
  • m és la massa de la persona en quilograms (kg)

Càlcul enrere - Corba de Widmark[modifica]

Widmark (1932) va enunciar que el metabolisme de l'alcohol transcorre orgànicament a una velocitat constant, però lentament. La taxa d'eliminació per una persona mitjana que s'estima comunament en 0,015-0,020 grams per decilitre per hora (g /dl /h), encara que això també pot variar d'una persona a l'altre i en una persona determinada, d'un moment a un altre.

Càlcul aproximat de la variació d'alcoholèmia en el temps.

  • Co = Concentració d'OH en sang quan va ocórrer el fet
  • CT = Alcoholèmia en el moment de l'extracció
  • t = Temps transcorregut (minuts)
  • ß = Coeficient d'etiloxidació

Nivells d'etanol a la sang[modifica]

Efectes del nivell d'etanol a la sang[1][2]
Etanol a la sang (grams/litre) Estat Símptomes
0,1 a 0,5[3] Sobrietat Cap influència aparent.
0,3 a 1,2 Eufòria Pèrdua d'eficiència, disminució de l'atenció, judici i control
0,9 a 2,5 Excitació Inestabilitat de les emocions, in-coordenació muscular. Menor inhibició. Pèrdua del judici crític
1,8 a 3,0 Confusió Vertígens, desequilibri, dificultat en la parla i disturbis de la sensació.
2,7 a 4,0 Estupor Apatia i inèrcia general. Vòmits, incontinència urinària i fecal.
3,5 a 5,0 Coma Inconsciència, anestesia. Mort
Per sobre de 5 Mort Parada respiratòria

Programa per Iphone[modifica]

S'han desenvolupat aplicacions per calcular la taxa d'alcoholèmia segons la ingesta d'alcohol com ara "Control de Alcoholèmia" d'Applistars per dur-la a l'Iphone i evitar així posar-se al volant en cas de dubte.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. A hybridizing of effects as described at Alcohol's Effects Arxivat 2007-05-05 a Wayback Machine. from Virginia Tech and Federal Aviation Regulation (CFR) 91.17: Alcohol and Flying (hosted on FlightPhysical.com)
  2. Joseph A. Prahlow. Forensic Pathology for Police, Death Investigators, Attorneys, and Forensic Scientists. Springer Science & Business Media, 10 març 2010, p. 270–. ISBN 978-1-59745-404-9. 
  3. En la majoria de països el màxim permès en un control d'alcoholèmia és 0,5 g / l.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Taxa d'alcoholèmia