Convenció Democràtica Romanesa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióConvenció Democràtica Romanesa
Dades
Nom curtCDR Modifica el valor a Wikidata
Tipuscoalició electoral Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1996
Data de dissolució o abolició2000 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

Convenció Democràtica Romanesa (romanès Convenţia Democrată Română, CDR) fou una coalició política de Romania formada de cara a les eleccions legislatives romaneses de 1992 pel Partit Nacional Democristià Agrari (PNŢCD) i pel Partit Nacional Liberal per tal d'enfrontar-se al Front de Salvació Nacional, però fou la segona força més votada (amb 82 diputats i 25 senadors). A les eleccions locals de 1992 va obtenir l'alcaldia de Bucarest i la de les principals ciutats romaneses, però el FSN va conservar les zones rurals.

La coalició tornà a presentar-se a les eleccions legislatives romaneses de 1996, i se li uniren el Partit Ecologista de Romania, el Partit Nacional Liberal-Convenció Democràtica i la Federació Ecologista Romanesa. Dirigida per Emile Constantinescu, fou la força més votada, amb 3.692.321 vots i 122 escons ( 30,17% dels vots). El repartiment d'escons per partits fou:

  • PNŢCD - 83 diputats
  • PNL - 25 diputats
  • PNL-CD - 5 diputats
  • PAR - 3 diputats
  • PER - 5 diputats
  • FER - 1 diputat

Formà part del govern de coalició presidit per Victor Ciorbea. EL 2000 es trencà la coalició i a les eleccions legislatives romaneses de 2000 els diferents partits es presentaren per separat.

Bibliografia[modifica]

  • Dan Pavel, Iulia Huia, <<Nu putem reuşi decît împreună.>> O istorie analitică a Convenţiei Democratice, 1989-2000, Editura Polirom, Iaşi, 2003

Enllaços externs[modifica]