Coquille

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Els Coquille són una tribu ameríndia situada al sud-oest d'Oregon als EUA, on el riu Cos desemboca a la Badia de Coos. El 1856 foren obligats a traslladarse al territori de les reserves Siletz i Grand Ronde. El 1954, el govern federal dels EUA decidí aplicar-los la política de terminació índia en el seu reconeixement tribal, però el 1989 la tribu fou novament reconeguda federalment.

Els grups Coquille inclouen els Upper Coquille (mishikwutinetunne "gent que viu al corrent anomenat Mishi"), kwatami, shasta costa, dakubetede (applegate), i tututni. Els tututni inclouen els yukichetunne, tututni, mikonotunne, chemetunne, chetleshin, kwaishtunnetunne, i taltushtuntede (galice). A començaments del segle XIX potser eren uns 8.000 individus, però els contactes amb els trampers blancs i les malalties els reduïren a uns centenars a començaments del segle XX.

La llengua coquille està extinta; pertanyia a la branca meridional de les llengües atapascanes (tronc na-dené) classificada com a part de la branca tolowa-galice de la costa d'Oregon. El seu estil de vida, com les de la majoria de tribus de la Costa Nord-oest, es basa en la pesca i la recollida de marisc. Vivien en cases de planxes de cedre

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]