Cor de penya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuCor de penya
Hypericum ericoides Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreMalpighiales
FamíliaHypericaceae
TribuHypericeae
GènereHypericum
EspècieHypericum ericoides Modifica el valor a Wikidata
L., 1753

El cor de penya, cor de roca, trencapedres, pinell de roca, pinzell de roca o pericó pinzell (Hypericum ericoides) és una planta herbàcia de la familia de les clusiàcies, abans anomenada "hipericàcies".

Distribució i hàbitat[modifica]

És una planta del Mediterrani occidental que es troba principalment al País Valencià. Viu als badalls de penyes i fissures de roques calcàries als llocs assolellats.

Descripció[modifica]

És una mata llenyosa petita molt ramificada des de la base, o xilopodi, de poc creixement anual. D'uns 20 cm d'alçada, sembla un bruc per la forma. Les fulles són nombroses, estretes, curtes i glauques de 2 a 6 mm de llargada i 1 mm d'amplada. Es cria en clavills o xicotetes.

Floreix durant l'estiu del juny a l'agost amb boniques floretes grogues de cinc pètals.[1]

Usos medicinals[modifica]

El cor de penya s'utilitzava antigament a l'herboristeria tradicional casolana. Per a ús medicinal es recol·lectava la planta sencera, amb les arrels. L'origen d'un dels noms d'aquesta planta "trencapedres" rau en el fet que ha estat emprada per a dissoldre les pedres del ronyó. S'ha utilitzat també per a millorar la circulació de la sang i per a incrementar l'apetit.[2]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]