Coromandel

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaCoromandel
TipusCosta Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaÍndia Modifica el valor a Wikidata
Modifica el valor a Wikidata Map
 13° 24′ N, 80° 18′ E / 13.4°N,80.3°E / 13.4; 80.3
Antic mapa francès de la Costa de Coromandel

Costa de Coromandel (கோரமண்டல் கரை) és el nom que és dona a la costa sud-oriental de l'Índia. Es troba entre el Cap Comorin, l'extrem sud de l'estat de Tamil Nadu i les boques del riu Krixna, a la part meridional de la costa d'Andhra Pradesh. És un nom geogràfic sense connotacions administratives o polítiques.

Etimologia[modifica]

El nom prové del tàmil Txolamandalam (சோழ மண்டலம்) en referència a la dinastia Txola que va regnar a la zona.[1][2][3] Els antics escriptors natius l'esmentaven amb aquest nom. Segons el Periple de la Mar Eritrea la "Costa Txola" duia un nom derivat del nom Txolamandalam, nom que fou modificat en la cartografia portuguesa i que va donar el nom modern Coromandel.[4] Els àrabs l'anomenaven Mabar.

Història[modifica]

Els portuguesos es van establir a la zona entre 1500 i 1530. En aquest darrer any s'havien creat les factories de Nagapattinam, São Tomé de Meliapore i Pulicat. Al segle xvii van arribar els holandesos seguits dels britànics. El 1639 aquestos darrers van obtenir una concessió per construir el froit Saint George, embrió de Madras, i es van establir també a Masulipatnam, mentre els holandesos tenien factories a Pulicat, Sadras i Covelong; els francesos van establir factories al segle xviii a Pondicherry, Karaikal i Nizampatnam, i els danesos a Dansborg a Tharangambadi. Finalment el Raj Britànic va acabar dominant la costa que corresponia aproximadament a la costa oriental de la presidència de Madras sota domini britànic.

La costa de Coromandel fou una de les regions afectades pel tsunami de l'oceà Índic del 26 de desembre de 2004.

Referències[modifica]

  1. The Land of the Tamulians and Its Missions, by Eduard Raimund Baierlein, James Dunning Baker
  2. South Indian Coins - Page 61 by T. Desikachari - Coins, Indic - 1984
  3. Indian History - Page 112
  4. The Periplus of the Erythræan Sea by Wilfred Harvey Schoff

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Coromandel