Corralito

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
El llavors responsable de la decisió política: el president Fernando de la Rúa.

Es va denominar corralito (a Argentina) a la restricció de la lliure disposició de diners en efectiu de terminis fixos, comptes corrents i caixes d'estalvis imposada pel govern de Fernando de la Rúa al mes de desembre de 2001, i es va perllongar per gairebé un any quan es va anunciar oficialment el 2 de desembre de 2002 l'alliberament dels dipòsits retinguts. Posteriorment aquest terme va transcendir a tots els països de parla castellana.

L'objectiu que es perseguia amb aquestes restriccions era evitar la sortida de diners del sistema bancari, intentant evitar així una onada de pànic bancari i el col·lapse del sistema. Segons Domingo Cavallo, a càrrec del Ministeri d'Economia, aquesta mesura era positiva de cara a aconseguir un major ús dels mitjans de pagament electrònic, evitant així l'evasió impositiva i provocant la bancarització de la població.

El terme va ser encunyat pel periodista econòmic argentí Antonio Laje l'any 2001, quan tenia una columna econòmica al programa de Daniel Hadad.[1] A Argentina es coneix com a corralito un tipus de gàbia encoixinada i tancada amb una xarxa, l'estructura pot ser de canelles o fusta, en el qual es col·loca al nadó perquè descansi o jugui de manera segura, sent-li impossible escapar d'aquest. És evident que, mitjançant una analogia, el periodista va buscar destacar la forma en què el govern va constringir la llibertat dels usuaris del sistema bancari per sortir-ne.

Antecedents[modifica | modifica el codi]

La recessió més perllongada de la història argentina es va iniciar a mitjan 1998, al final del segon mandat de Carlos Saúl Menem. El 24 d'octubre de 1999, la fórmula de la Aliança encapçalada per Fernando de la Rúa i Carlos Álvarez, va vèncer el binomi peronista Eduardo Duhalde - Ramón Ortega, i van ser proclamats president i vicepresident de l'Argentina.

El govern de Menem va deixar un elevat dèficit fiscal, de 7.350 milions de pesos el 1999,[2] de manera que de la Rúa va prendre severes mesures d'ajust amb el propòsit de sanejar les finances, considerant sempre com a base fonamental del seu programa econòmic el manteniment rigorosament d'un tipus de canvi estàticament ancorat al dòlar nord-americà anomenat convertibilitat.

L'augment impositiu que signaven era una incipient reactivació que s'albirava en els primers mesos del govern aliancista, amb creixement econòmic en el primer quadrimestre.

El pes del deute extern ofegava al govern i augmentava el dèficit fiscal. Els bancs tenien una gran exposició amb el govern nacional, i el dubte que l'estat entrés en suspensió de pagaments, alimentava la possibilitat d'una correguda bancària. Al desembre de 2000, el ministre d'economia José Luis Machinea va negociar un paquet de salvament de prop de 40.000 milions de dòlars (denominat "Blindatge"), que postergava pagaments de capital i interessos en el sentit d'alleujar la situació financera de l'estat i recuperar la confiança.

Malgrat la mesura, el març de 2001 va començar la fugida de dipòsits dels bancs. El gener de 2001 hi havia dipòsits per US $ 85.000 milions, per a març s'havien perdut més de 5.000 milions.[3] Després del allunyament aquest mateix mes de José Luis Machinea del Ministeri d'Economia, es va nomenar per al mateix al fins llavors ministre de defensa Ricardo López Murphy, que va durar tot just dues setmanes en el lloc causa de l'anunci d'una sèrie de mesures antipopulars, que van obligar el president a sol·licitar la renúncia al càrrec. En aquest context, l'antic ministre de Carlos Menem i "pare de la Convertibilitat", Domingo Cavallo, qui gaudia en aquest moment d'un important prestigi entre els sectors mitjans i alts de la població, va ser cridat a posar-se al capdavant del Ministeri d'Economia.

El juny de 2001, el govern de De la Rúa va demanar ajuda complementària al Fons Monetari Internacional (FMI) i als bancs privats per reduir la pressió del deute extern realitzant l'anomenat "Megacanje" per US $ 29.500 milions.[4] No obstant això, la recessió i la fugida de capitals van continuar a ritme accelerat, amb l'agreujant addicional del descontentament provocat per les mesures d'ajust que formaven part de les condicions sol·licitades pel FMI a canvi del seu ajuda.

El govern va continuar amb una sèrie de mesures intentant contenir la situació. D'aquesta manera, al juliol va sancionar la Llei 25.453 de "Dèficit Zero", a l'agost la Llei 25.466 de "Intangibilidad dels dipòsits" els dos primers articles establien:

Article 1: Tots els dipòsits ja siguin en pesos, o en moneda estrangera, a termini fix ia la vista, captats per les entitats financeres autoritzades per funcionar pel Banc Central de la República Argentina, de conformitat amb les previsions de la Llei 21.526 i els seus modificatives, queden compresos en el règim d'aquesta llei. Aquests dipòsits són considerats intangibles

Article 2°: La intangibilitat que estableix l'article 1º consisteix en: l'Estat nacional en cap cas, podrà alterar les condicions pactades entre el/els dipositants i l'entitat financera, això significa la prohibició de canviar-los per títols de la deute públic nacional, o un altre actiu de l'Estat nacional, ni prorrogar el pagament dels mateixos, ni alterar les taxes pactades, ni la moneda d'origen, ni reestructurar els venciments, els que operaran en les dates establertes entre les parts.

Però la profunditat de la crisi va fer que tots els indicadors caiguessin bruscament en el segon semestre. A l'octubre, el desocupació va ser rècord: 4,8 milions de desocupats, representant a un 18,3% de la població activa. Considerant als subocupats, la xifra arribaven al 34,6% de la població activa.[5] El deute públic arribava a 132.000 milions de dòlars. Les dades de novembre, previs a l'esclat de la crisi eren devastadors, amb caigudes del 11,6% en la indústria;[6] 18,1% el la construcció, 27,5% a la indústria automotriu, etc. El risc país va ser el més alt de la història, 5000 punts bàsics.

Els fets[modifica | modifica el codi]

Davant l'increment de la retirada de fons dels bancs, al novembre els dipòsits havien caigut a US $ 67.000 milions, el govern publica llavors, amb data 3 de desembre de 2001, el decret 1570/2001,[7] que establia prohibicions per a les entitats financeres i per al públic.

Manifestació contra el "corralito" a Buenos Aires, 2002.

Prohibicions per a les entitats[modifica | modifica el codi]

  1. No poden fer operacions actives denominades en pesos, ni intervenir en el mercat de futurs o opcions de monedes estrangeres, ni arbitrar directament o indirectament amb actius a termini en pesos. Les operacions vigents podran convertir-se a dòlars nord-americans a la relació prevista a la Llei de Convertibilitat Nº 23.928, amb el consentiment del deutor.
  2. No podran oferir taxes d'interès superiors pels dipòsits denominats en pesos, respecte a les que ofereixin pels dipòsits denominats en dòlars nord-americans. Les operacions vigents podran convertir a moneda estrangera, a sol·licitud dels seus titulars, a la relació prevista a la Llei de Convertibilitat Nº 23.928.
  3. No podran cobrar cap comissió per la conversió dels pesos que rebin per realitzar qualsevol tipus de transacció, dipòsit, pagament, transferència, per dòlars nord-americans a la relació prevista a la Llei de Convertibilitat Nº 23.928, ni en les operacions de conversió de dòlars nord-americans per pesos, sempre que qualsevol d'aquestes operacions es cursin a través de comptes oberts en entitats financeres.

Prohibicions per al públic[modifica | modifica el codi]

  1. Els retirs en efectiu que superin els dos-cents cinquanta pesos ($ 250) o 250 $ nord-americans (US $ 250) per setmana, per part del titular, o dels titulars que actuïn de forma conjunta o indistinta, del total dels seus comptes en cada entitat financera.
  2. Les transferències a l'exterior, amb excepció de les que corresponguin a operacions de comerç exterior, al pagament de despeses o retirs que es realitzin a l'exterior a través de targetes de crèdit o dèbit emeses al país, oa la cancel·lació d'operacions financeres o per altres conceptes, en aquest últim cas, subjecte a que les autoritzi el Banc Central de la República Argentina.

Objectius perseguits[modifica | modifica el codi]

Els objectius eren evitar la fugida de dipòsits i l'especulació sobre una possible sortida de la convertibilitat. Tenint això present, el govern de De la Rúa-Cavallo va realitzar una jugada desesperada per detenir l'amenaça d'un crack bancari, imposant una retenció forçada dels dipòsits i la pretesa "bancarització" de totes les transaccions, a través de l'ús de la targeta de dèbit.

Conseqüències[modifica | modifica el codi]

En restringir bruscament la liquiditat monetària aquestes mesures van ofegar tot moviment econòmic, paralitzant el comerç i el crèdit, trencant les cadenes de pagament i asfixiant a la "economia informal o no formal" de la qual depèn la subsistència quotidiana d'una porció significativa de la població.

Una protesta contra bancs el 2002.

La tensió social es va incrementar amb la mesura, que va resultar ser summament impopular per als ciutadans, sobretot els pertanyents a la classe mitjana. Els detractors de la convertibilitat (empreses endeutades en dòlars i mal administrades, governs provincials amb alts dèficits, sindicats corruptes, etc.) van aprofitar l'oportunitat i es van organitzar excessos amb l'objectiu de produir un cop institucional que fes caure a De la Rua i així poder acabar amb la convertibilitat, objectiu buscat per aquests sectors des de feia temps.[8][9]

Després de la caiguda de De la Rúa, Adolfo Rodríguez Saá assumeix com a president i declara el default del deute públic de l'Argentina, la major suspensió de pagaments d'un estat a la història. Però com Rodríguez Saá tampoc va voler abandonar la convertibilitat i fer recaure el cost de la corrupció política i sindical de l'Argentina, així com la ineficiència d'algunes empreses enquistades en el poder, sobre les persones de classe mitjana i baixa de Argentina, va ser obligat a dimitir ràpidament.[10]

A causa de la seva negativa a abandonar la convertibilitat, el govern de Rodríguez Saá va durar només una setmana i el 3 de gener de 2002 va assumir com a president Eduardo Duhalde.

Mentrestant, donava inici una inusual correguda bancària cap al veí Uruguai: milers d'argentins van creuar a retirar els seus diners, dipositats en un sistema bancari més liberal i que mai no pesificà dipòsits. Però aquesta correguda, de diversos mesos de durada, acabaria sent una de les causes de la crisi bancària de 2002 a Uruguai.

Corralón[modifica | modifica el codi]

En assumir, Eduardo Duhalde va assegurar que "... seran respectades les monedes en què van ser pactats originalment els dipòsits (...) el que va dipositar dòlars rebrà dòlars ... el que va dipositar pesos rebrà pesos.".[11]

El 6 de gener de 2002, el govern de Duhalde promulga la Llei d'Meergència Pública i Reforma del Règim Canviari[12] que deroga la convertibilitat i pesifica els crèdits atorgats pel sistema financer. Amb data 9 de gener de 2002, el govern publica el Decret 71/2002[13] que estableix el nou tipus de canvi oficial en 1,40 pesos per dòlar nord-americà. Així mateix, el citat decret reglamenta la pesificació dels deutes de les persones físiques i jurídiques d'acord a l'esquema de canvi d'un pes ($ 1) = un dòlar nord-americà (US $ 1) i mantenint les altres condicions originàriament pactades.

El corralito no deteriorava l'actiu dels dipositants argentins, ja que mantenia el seu valor (1 pes = 1 dòlar), el corralón, en canvi, si ho feia, violant la llei 25466 abans esmentada. Encara anys després, la cort suprema avalaria aquesta mesura.

El mateix 9 de gener, el govern reglamenta el citat decret mitjançant la Resolució 6/2002 del Ministeri d'Economia,[14] que establia la reprogramació dels dipòsits en caixes d'estalvis, comptes corrents i en terminis fixos d'acord a un cronograma en funció de les sumes dipositats.

Posteriorment, amb data 6 de febrer del mateix any, el govern promulga el Decret N° 214/2002[15] anomenat de "Reordenament del Sistema Financer" que va disposar:

  1. A partir de la data d'aquest Decret queden transformades a pesos totes les obligacions de donar sumes de diners, de qualsevol causa o origen-judicials o extrajudicials - expressades en dòlars nord-americans, o altres monedes estrangeres, existents a la sanció de la Llei N° 25.561 i que no es trobessin ja convertides a pesos.
  2. Tots els dipòsits en dòlars nord-americans o altres monedes estrangeres existents en el sistema financer, seran convertits a pesos a raó de pesos un amb 40 centaus ($ 1,40) per cada dòlar nord-americà, o el seu equivalent en una altra moneda estrangera. L'entitat financera complirà amb la seva obligació retornant pesos a la relació indicada.
  3. Tots els deutes en dòlars nord-americans o altres monedes estrangeres amb el sistema financer, qualsevol sigui la seva suma o naturalesa, seran convertides a pesos a raó d'un pes per cada dòlar nord-americà o el seu equivalent en una altra moneda estrangera. El deutor complirà amb la seva obligació retornant pesos a la relació indicada.
Una manifestant copeja amb un plat la protecció metàl·lica del front d'una sucursal bancària durant una protesta d'estalviadors.

Establint d'aquesta manera l'anomenada "pesificació asimètrica" ​​en la qual els deutes amb el sistema financer van ser pesificadas a raó d'un pes per dòlar, però els dipòsits en moneda estrangera van ser reconeguts per les entitats financeres a raó de 1,40 USD = US $ 1, 00. La diferència va ser reconeguda pel govern nacional amb un bo que se li va lliurar als bancs per compensar aquesta "asimetria". Posteriors modificacions van permetre una conversió de deutes en moneda estrangera més àmplia, generant una important liquació de passius d'empreses, finançades pel govern nacional.

La fi del Corralito [modifica | modifica el codi]

El corralito finalitzar oficialment el 2 de desembre de 2002, quan el ministre d'Economia Roberto Lavagna va anunciar l'alliberament dels dipòsits retinguts per al voltant de 21.000 milions de pesos.[16] La mesura va ser acompanyada per controls canviaris, pels quals no es va permetre a cap persona o empresa adquirir més de 100.000 dòlars.

Amb datel 28 de desembre de 2006 la Cort Suprema de Justícia de la Nació va avalar la pesificació i reprogramació dels dipòsits, ordenant per a un cas la devolució dels fons a raó de $ 1,40 per dòlar dipositat més la inflació minorista que va haver en el període més una taxa d'interès anual del 4%, asseient així jurisprudència sobre això que beneficiaria els estalviadors que encara tenen judicis pendents. El resultat d'aquest compte llança una xifra de $ 3,08 per dòlar.[17]

Referències[modifica | modifica el codi]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]