Correu brossa

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El correu brossa (spam en anglès) és aquell missatge enviat per un mitjà electrònic, indiscriminada i massivament, sense el consentiment del receptor. La seva finalitat generalment és comercial, tot i que també són freqüents els enganys amb la intenció de treure profit econòmic de les víctimes. Tradicionalment, els seus mitjans de difusió han estat el correu electrònic i els grups de discussió, però amb la popularització de les noves tecnologies l'spam s'ha extès i ara també apareix en altres mitjans com blogs, wikis, fòrums, missatgeria instantània, etc.

Avui dia, el principal mètode de distribució de correu brossa — són els ordinadors zombies infectats — en la seva majoria PCs amb Windows.

És una pràctica rebutjada per la comunitat d'usuaris per les molèsties que causa, a nivell global és especialment destacable l'augment del trànsit a Internet, cosa que pot fer anar més lenta la xarxa, mentre que a nivell individual, aquells usuaris que no facin servir una tarifa plana pagaran, sense adonar-se'n, per rebre missatges no desitjats. És per això que existeixen eines per detectar i esborrar el correu brossa abans de descarregar el correu electrònic.

Com a conseqüència dels seus efectes negatius molts països han promogut lleis contra el correu brossa, inclosos membres de la Unió Europea i s'ha arribat a prohibir a alguns països.

En els darrers anys l'ús del correu brossa s'ha incrementat notablement, donat que enviar-ne a centenars de persones de les quals es coneix l'adreça electrònica és molt fàcil, ràpid i barat.

Qui envia correu brossa pot esperar de rebre centenars o milers de correus de protestes o d'insults. Molts proveïdors de correu electrònic, però, recomanen no contestar mai a l'spam, ja que al remitent li pot servir de confirmació que l'adreça electrònica existeix i està en ús.

Des dels inicis d'Internet (l'ARPANET), enviar correu brossa ha estat prohibit.[1] Fins i tot tenint milers d'usuaris que reben correu brossa no surt a compte, amb un miler d'usuaris no només no és pràctic sinó que també és car.

Història[modifica | modifica el codi]

L'origen de la paraula spam prové d'una marca americana de carn de porc enllaunada. Aquesta adquireix l'ús actual amb connotacions de cosa innecessària i massa abundant a partir d'un esquetx molt popular dels Monty Python. Durant l'esquetx, dos clients en una cafeteria plena de víkings intenten demanar un esmorzar a partir d'un menú on aquesta carn està inclosa a tots els plats.[2]

Terry Jones apareix com a cambrera, Eric Idle com a Mr. Bun, Graham Chapman com a Mrs. Bun i John Cleese com a hongarès. En l'esquetx radiofònic aquest darrer no apareix.

En només tres minuts i mig de durada es construeix l'argument en què la cambrera només té plats amb spam i Mrs.Bun és l'única persona de la sala que vol un plat sense spam, llavors a la conversa comença a introduir-s'hi la paraula spam, sentint-se de fons víkings cantant "spam" sense parar.

Aquest era l'esquetx final del capítol 25 del Monty Python's Flying Circus i va ser emès per primera vegada el 15 de desembre del 1970. Tot i la seva curta durada, l'esquetx esdevingué immensament popular i la paraula s'hi utilitza unes 132 vegades com a mínim.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Gary Thuerk, who sent the first e-mail spam message in 1978 to 600 people, va ser amonestat i va dir que no ho tornaria a fer. Opening Pandora's In-Box.
  2. Vídeo de l'esquetx del spam dels Monty Phyton a Google Video
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Correu brossa Modifica l'enllaç a Wikidata