Cosa (Ansedònia)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Cosa fou una antiga ciutat d'Etrúria a la costa entre Portus Herculis i Garviscae. Alguns la situen entre les 12 ciutats de la lliga Etrusca però no n'hi ha cap constància. Plini el Vell diu que depenia de Volci, que era a uns 35 km, però no se sap si era així des sempre o només en el temps en què va escriure.

La ciutat no te registres històrics; només apareix el 273 aC quan una colònia romana s'hi va establir, i se sap que pocs anys abans els romans havien triomfat sobre Volci.

A la Segona Guerra Púnica fou una de les 18 colònies que van poder fornir als romans amb els subministraments i soldats demanats; en acabar la guerra, el 199 aC van demanar l'enviament de més colons perquè la colònia estava molt malmesa i amb poca gent; la petició fou refusada inicialment però concedida el 196 aC.

El seu port, Portus Cosanus o Porto Herculis, fou lloc de sortida de moltes flotes romanes que van anar a Còrsega, Sardenya i Elba (Ilva). Lèpid hi va embarcar el 78 aC quan fou expulsat pel seu col·lega Catul. El 49 aC, durant la guerra civil, Domici va reunir prop de Cosa una força militar amb la que va ocupar Massília.

Va subsistir durant l'imperi però al segle III ja estava en decadència sembla que per abandonament a causa d'una llegenda; les ruïnes foren anomenades Ansedònia.

Queden restes de les antigues muralles etrusques que sembla que foren reconstruïdes en època romana.

Portus Cosanus es va dir també Portus Herculis, i va subsistir. Avui és Porto d'Ercole, a l'altre costat de la badia, enfront de Cosa i del mont Argentarus.

Coord.: 42° 24′ 39″ N, 11° 17′ 11″ E / 42.410919°N,11.286503°E / 42.410919; 11.286503