Cosmè Tura

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCosmè Tura

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1430 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Ferrara (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort1495 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (64/65 anys)
Ferrara (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Pintor de cambra
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPintura Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Ferrara Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor, dissenyador de tapissos Modifica el valor a Wikidata
MovimentQuattrocento Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsFrancesco Squarcione i Galasso Galassi Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables

Cosmè Tura o Cosimo Tura (Ferrara, cap al 1430 - 1495), també conegut com Il Cosmè, va ser un pintor italià de principi del renaixement. Va ser el pintor oficial dels ducs d'Este i és considerat un dels fundadors de la Scuola ferrarese.

L'Annunciazione, conservada avui en el Museu de la Catedral de Ferrara

Dotat d'una gran personalitat i de diversificada capacitat, és present en totes les manifestacions artístiques de la cort dels Este, i els diferents ducs que es van succeir en els cinquanta anys de la seva vida artística el van requerir per a un gran nombre d'obres. El veiem com a pintor de talent, com a escenògraf en festivals i torneigs o com a decorador de capelles d'esglésies, però també de la roba, de les cobertes, dels atuells, en tant que dissenyador de cartrons de la tapisseria de la porta de la catedral amb la figura de l'Anunciació i la mort del drac per part de sant Jordi. Treballa amb les decoracions de cambres, l'estudi i la biblioteca de Giovanni Pico della Mirandola. Dissenya igualment els frescos del Palazzo Schifanoia de Ferrara.

La pintura de Cosmè Tura, completament original, es caracteritza per composicions fastuosament decorades i una plasticitat gairebé escultural de les figures, en un aparent realisme que pertany més a la imaginació que a la realitat i que es basa en la utilització dels colors, en una investigació meticulosa dels detalls i dels paisatges impossibles, que es trobarà més tard en l'escola dels pintors del Danubi. Malgrat la fidelitat als Este, als quals ha donat el treball de tota la seva vida i d'haver estat el mestre d'una escola de multitud d'artistes emilians, Cosmè Tura mor cansat i pobre, com queda reflectit en una carta datada el 1490 al duc Hèrcules I d'Este, que demana el pagament d'una de les seves obres, potser el Sant Antonio da Padova, actualment a la Galleria Estense de Mòdena, afirmant literalment: "Ja no sé com poder viure i poder sustentar d'aquesta manera la meva família".

Obres[modifica]

San Domenico, c. 1475, oli sobre taula, 51 × 32 cm, Florència, Galleria degli Uffizi

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cosmè Tura
  • L'Opera completa di Cosmè Tura: e i grandi pittori ferraresi dels suo tempo Francesco Cossa e Ercole de'Roberti; introdotta e coordinata a cura di Rosemarie Molajoli, Milano: Rizzoli, 1974 (localitzable a la biblioteca de la DIBA, a Vilanova i la Geltrú).