Cost per mil

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El cost per mil (en anglès cost per mille o CPM) és un sistema de facturació publicitària en màrqueting digital.[1] És una mesura en què l'anunciant paga per cada mil vegades que es mostra l'espai, objecte de publicitat.[2][3]

Ràdios, televisió, periòdics, revistes i la publicitat en línia es poden comprar sobre la base del que costa mostrar l'anunci a mil espectadors (CPM). S'utilitza en la comercialització com un punt de referència per a calcular el cost relatiu d'una campanya de publicitat.

Un exemple de càlcul del CPM a priori:

  1. Cost total per executar l'anunci és de 20.000 €.
  2. L'audiència total és 2.000.000 persones.
  3. El CPM es calcula de la següent manera:

En la publicitat a internet, sovint es factura a posteriori segons un CPM contractat, per exemple, 12 euros CPM, en conseqüència, si ningú no mira o descarrega la pàgina amb l'anunci, no es paga res. Per analogia amb la premsa escrita es parla de «cost per mil impressions».[4] També és una manera de remunerar les visites a webs esponsoritzats, com és el cas amb certes cançons i altres documents publicades per exemple a Youtube. Altres conceptes similars són el cost per clic (CPC), cost per compromís (CPE) (E de l'anglès engagement), cost per contacte (CPL) (L de l'anglès lead) i cost per acció (CPA).[5]

Referències[modifica]

  1. «El màrqueting digital parla català». Via empresa.
  2. «Cost per mil». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
  3. Fransi, Eduard Cristóbal. Comerç electrònic : anàlisi de la situació, perspectives de futur i impacte en l'àmbit econòmic i empresarial. Lleida: Edicions de la Universitat de Lleida, [2004], p. 153. ISBN 9788484094739. 
  4. «Publicitat Web». El Punt Avui Televisió, 2017. [Consulta: 12 juny 2017].
  5. «CPE, CPM, CPA… En català, com es construeixen les sigles del màrqueting digital?». Màrqueting digital. Termcat, 08-03-2017. [Consulta: 12 juny 2017].