Cova de la Colomera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaCova de la Colomera
TipusCova Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaSant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióMont-rebei
Map
 42° 06′ N, 0° 42′ E / 42.1°N,0.7°E / 42.1; 0.7
Dades i xifres
Altitud545 m Modifica el valor a Wikidata
Itinerari475 m.
Desnivell+ 78 m.
Història
PeríodeSense vestigis històrics
Data de descobriment o invencióAbril del 1924
ExcavacionsNo és el cas
Primera exploracióDr. R. Zariquiey
Tipus de sòlCalcari

La Cova de la Colomera, o Cova Colomera, Palomera o de les Gralles, és un avenc del terme municipal de Sant Esteve de la Sarga, al Pallars Jussà, en l'àmbit de l'antic poble de Mont-rebei.

Està situada a 545 m. alt., en el marge del Congost de Mont-rebei, és a dir, de la Noguera Ribagorçana. El seu accés és a través del corriol obert a la cara llevantina del congost, al sud del petit túnel existent en aquell lloc.

Oberta en terres calcàries, és una cova molt complexa, amb diferents vies internes. L'entrada és una gran escletxa oberta en diagonal, que arriba als 48 m d'alçada i als 35 d'amplada. A l'interior, es troba una estreta galeria paral·lela a la cinglera. que en uns 15 m de recorregut puja un desnivell de 15 m. Es tracta d'un camí ple dels excrements de les gralles que viuen en aquell lloc. Hom arriba a un gran rebedor, d'uns 33 metres de longitud, d'on surten les diferents galeries que recorren l'interior de la cova, anomenades Via Àngels, Via Centenari i Via Final.

Bibliografia[modifica]

  • DE VALLES, Jordi. "Cova Colomera". Dins Catàleg Espeleològic de Catalunya. Volum I. Alta Ribagorça. Pallars Jussà. Pallars Sobirà. Vall d'Aran. Barcelona: Espeleo Club de Gràcia, 2008. Sense ISBN.

Enllaços externs[modifica]