Cowboy

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 01:05, 12 ago 2016 amb l'última edició de JoRobot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Una clàssica imatge d'un grup de cowboys en un quadre de Charles Marion Russell.

Un cowboy, o en femení, cowgirl (en català vaquer o vaquera, vaquerís o vaquerissa) és l'encarregat de les tasques relacionades amb la ramaderia i que fa la seva tasca a cavall, a l'oest dels Estats Units, i a la província d'Alberta a Canadà. Aquesta figura va adquirir transcendència en la segona meitat del segle XIX amb l'aparició de les rutes ramaderes des de Texas cap al nord dels Estats Units després de la Guerra civil americana, quan el transport dels animals per terra requeria genets de gran destresa i resistència.

En anglès, el cowboy també es pot dir buckaroo (amb l'accent a la síl·laba final), que és una deformació de la paraula castellana vaquero, i també hi ha el terme wrangler en anglès. La figura del cowboy als estats del nord de Mèxic, com ara Chihuahua, Sonora i Coahuila, normalment es diu vaquero però també ha entrat en ús la paraula anglesa, mentre que en altres parts de Mèxic, aquesta figura emblemàtica es diu charro, o encara ranchero.

El cowboy és un dels personatges arquetípics i més definitoris del Far West nord-americà.

Equivalents arreu de les Amèriques

La figura del cowboy, és a dir, el vaquer que treballa a cavall, té el seu equivalent a diferents països Llatinoamericans on hi ha hagut grans extensions de terreny obert i ha pogut arrelar aquesta professió. Alguns exemples són:

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cowboy