Crandal·lita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Crandallita)
Infotaula de mineralCrandal·lita

Cristalls de crandal·lita de la pedrera Moculta, Angaston, Vall de Barossa, Austràlia del Sud, Austràlia Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaCaAl₃(PO₄)₂(OH)₅·H₂O
EpònimMilan Lucian Crandall Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriafosfats
Nickel-Strunz 10a ed.08.BL.10
Nickel-Strunz 9a ed.8.BL.10 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VII/B.36 Modifica el valor a Wikidata
Dana42.7.3.1
Heys19.8.16
Propietats
Sistema cristal·lítrigonal
Estructura cristal·linaa = 7.005Å, c = 16.192Å
Colorgroc, blanc, gris
Exfoliacióperfecta en {0001}
Fracturadesigual
Tenacitatfràgil
Duresa5
Lluïssorsubvítria, nacrada, resinosa, terrossa
Color de la ratllablanca
Diafanitattranslúcida, opaca
Densitat2,78 a 3,04 g/cm³ (mesurada); 3,0 g/cm³ (calculada)
Propietats òptiquesuniaxial (+)
Índex de refracciónω = 1.613 - 1.618 nε = 1.622 - 1.632
Birefringènciaδ = 0,011
Impureses comunesSr, Ba, Fe
Més informació
Estatus IMAmineral redefinit (Rd) Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1999 s.p. Modifica el valor a Wikidata
SímbolCdl Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La crandal·lita és un mineral de la classe dels fosfats que pertany al grup de la plumbogummita. Va ser descoberta l'any 1917 a la mina Brooklyn, Silver City, Tintic District, Utah, Estats Units, sent anomenada així per Gerald Francis Loughlin i Waldemar T. Schaller en honor de l'enginyer de mines nord-americà Milan Lucian Crandall Jr. (1880-1959).

Característiques[modifica]

La crandal·lita és un fosfat de calci i alumini amb fórmula CaAl₃(PO₄)₂(OH)₅·H₂O. La seva duresa a l'escala de Mohs és de 5. El color del mineral hauria de ser teòricament blanc, però el ferro pot fer que el color es trobi entre el groc i el marró, sovint també amb taques. Cristal·litza en el sistema trigonal. Acostuma a trobar-se habitualment en hàbit massiu, o en agregats nodulars. També s'hi pot trobar de manera microcristal·lina com l'àgata o la calcedònia, així com de nombroses altres formes. És l'anàleg de calci de la plumbogummita i el fosfat anàleg de l'arsenocrandal·lita.[2] Forma un sèrie de solució sòlida amb la goyazita.[3]

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la crandal·lita pertany a «08.BL: Fosfats, etc. amb anions addicionals, sense H₂O, amb cations de mida mitjana i gran, (OH, etc.):RO₄ = 3:1» juntament amb els següents minerals: beudantita, corkita, hidalgoita, hinsdalita, kemmlitzita, svanbergita, woodhouseita, gallobeudantita, arsenogoyazita, arsenogorceixita, arsenocrandal·lita, benauita, dussertita, eylettersita, gorceixita, goyazita, kintoreita, philipsbornita, plumbogummita, segnitita, springcreekita, arsenoflorencita-(La), arsenoflorencita-(Nd), arsenoflorencita-(Ce), florencita-(Ce), florencita-(La), florencita-(Nd), waylandita, zaïrita, arsenowaylandita, graulichita-(Ce), florencita-(Sm), viitaniemiita i pattersonita.

Formació i jaciments[modifica]

Es pot trobar en l'última etapa de mineralitzacions de fosfats en pegmatites tipus granit, en nòduls fosfats sedimentàris; en fractures de roques amb un alt contingut de fosfats o en capes sedimentàries. També en cavitats amb agregats de quars-barita. Sol trobar-se associada a altres minerals com: albita, brasilianita, fluellita, limonita, magnesita, microclina, montebrasita, quars, senegalita, siderita, topazi, variscita, wardita o wavel·lita.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Crandal·lita
  1. «Crandallite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 10 maig 2015].
  2. «Arsenocrandallite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 10 maig 2015].
  3. «Crandallite-Goyazite Series» (en anglès). Mindat. [Consulta: 10 maig 2015].