Creença

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Una creença és qualsevol cosa que s'accepta com a vertadera en una determinada època o per un grup humà determinat, al marge del procés científic d'hipòtesi i comprovació.

Una creença és una valoració subjectiva que hom fa d'un mateix, dels altres o del món que l'envolta. Les creences més importants són les conviccions i els prejudicis.

En les religions monoteïstes, hi ha la creença en l'existència de Déu associada en l'acceptació d'unes normes morals pròpies de cada religió determinada. En general, els creients accepten els postulats de la seva religió basant-se en la revelació divina, la tradició o perquè són conceptes evidents per ells, sense necessitat d'explicació científicament. Tot i això, diversos filòsofs han aportat arguments per justificar l'existència de Déu (per exemple, Sant Tomàs d'Aquino o René Descartes)

Altres tipus de creences es relacionen més directament amb la superstició o la pseudociència; per exemple:

Tot i que molts defensors d'aquestes disciplines les defensen com a disciplines científiques serioses, la majoria de la comunitat científica internacional creu que tenen poc fonament. De fet, hi ha hagut alguns investigadors seriosos en algun d'aquests camps (com la parapsicologia o la ufologia), però fins ara ningú no hi ha pogut aportar dades científiques reproduïbles.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Creença Modifica l'enllaç a Wikidata