Múscul cremàster

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Cremàster)
Infotaula anatomiaMúscul cremàster
El múscul cremàster apareix com una prima capa superficial en la túnica vaginal.
Detalls
Llatím. cremaster Modifica el valor a Wikidata
OrigenEn el marge inferior del múscul oblic intern de l'abdomen.[1]
InsercióEn el cordó espermàtic.[1]
artèria cremasteriana Modifica el valor a Wikidata
IrrigacióArtèria cremasteriana.
InnervacióNervi genitofemoral.[1]
AccionsEleva el testicle.[1]
Identificadors
TAA04.5.01.018M
A09.3.04.003 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 21531 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.414
Termes anatòmics dels músculs

El múscul cremàster (musculus cremaster) és un múscul que es troba en el plec de l'engonal i les bosses testiculars, on forma la túnica eritroide, la túnica muscular de la bossa testicular.[2] El cremàster es desenvolupa en tota la seva extensió només en els homes. En les dones està present en forma de només uns bucles musculars; és més petit i es troba en el lligament rodó. En rates, s'ha demostrat que els músculs cremàster es desenvolupa a partir del bulb del governall del testicle.[3]

En els homes, el múscul cremàster és una capa prima de múscul esquelètic que es troba al canal inguinal i l'escrot entre les capes externes i internes de fàscia espermàtica, i envolta el testicle i el cordó espermàtic. El múscul cremàster és una estructura parella, amb un múscul a cada costat del cos. Anatòmicament, hi ha dos parts: el múscul cremàster lateral s'origina en el múscul oblic intern, just per sobre de la canal inguinal; el múscul cremàster medial s'origina al lligament inguinal. El múscul cremàster medial, que de vegades està absent, s'origina en el tubercle del pubis i de vegades la cresta del pubis lateral. Tant inserir en la túnica vaginal, sota del testicle. És considerat com una extensió de l'oblic menor de l'abdomen. S'insereix, per dalt, al lligament de Poupard.

La irrigació va a càrrec de l'artèria cremasteriana o espermàtica externa.[1] Està innervat per la branca genital del nervi genitofemoral. La innervació i el subministrament vascular és clarament diferent de la de l'oblic intern. La funció del múscul cremàster fonamentalment és la de pujar i baixar els testicles amb la finalitat de regular la temperatura escrotal per aconseguir una espermatogènesi òptima.

Imatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 «cremàster». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. [Consulta: 4 gener 2016].
  2. «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 11 febrer 2014].
  3. Hrabovszky Z, Di Pilla N, Yap T, Farmer PJ, Hutson JM, Carlin JB. «Role of the gubernacular bulb in cremaster muscle development of the rat.». Anat Rec, Vol- 267, num. 2, 2002, pàg. 159-65. DOI: 10.1002/ar.10092. PMID: 11997885.
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Enllaços externs[modifica]