Creodonts

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Creodont)
Infotaula d'ésser viuCreodonts
Creodonta Modifica el valor a Wikidata

Hyaenodon horridus
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
SubregneEumetazoa
FílumChordata
ClasseMammalia
SuperordreLaurasiatheria
OrdreCreodonta Modifica el valor a Wikidata
Cope, 1875
Clades
Hyaenodonta

Els creodonts (Creodonta) són un ordre extint de mamífers que visqueren entre el Paleocè i el Miocè. Comparteixen un avantpassat comú amb els carnívors.

Foren un grup important de mamífers carnívors entre fa 55 i 35 milions d'anys als ecosistemes d'Àfrica, Euràsia i Nord-amèrica. Eren el grup depredador dominant en l'Oligocè d'Àfrica. Competiren amb els mesoníquids i entelodonts i acabaren superant-los a principi de l'Oligocè i a mitjans del Miocè, respectivament, però foren superats pels carnívors. L'últim gènere s'extingí fa 8 milions d'anys i els carnívors ocupen actualment els seus nínxols ecològics.

Tot i tenir-hi un avantpassat comú, es diferencien dels carnívors per la seva morfologia. Tenien el cervell més petit i l'embolcall ossi de l'orella mitjana hi és absent. També la dentadura era diferent. Si als carnívors les dents carnisseres són formades per la quarta premolar superior i la primera molar inferior, als creodonts aquest paper el jugaven la segona molar superior i la segona o tercera molar inferior. Per contra, tenien en comú amb els carnívors les canines ben desenvolupades i unes urpes potents.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Creodonts