Creu de la Marina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentCreu de la Marina
Modifica el valor a Wikidata
Imatge
Tipusdistinció al coratge
creu Modifica el valor a Wikidata
Vigència4 febrer 1919 Modifica el valor a Wikidata - 
Rang↑  Medalla d'Honor Modifica el valor a Wikidata
EstatEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata

La Creu de la Marina (anglès: Navy Cross) és la segona màxima condecoració que pot atorgar la Marina dels Estats Units, així com la segona màxima condecoració atorgada per valor. Normalment només és atorgada als membres de la Marina, del Cos de Marines i dels Guarda Costa, però pot atorgar-se a totes les branques de la milícia. Va ser instituïda per una acta del Congrés del 4 de febrer de 1919. La Creu de la Marina és equivalent a la Creu del Servei Distingit i a la Creu de la Força Aèria

És atorgada a oficials i tropa de la Marina, el Cos de Marines i els Guarda Costa (només en temps de guerra) que es distingeixen per l'extraordinari heroisme, amb perill i risc personal, però que no justifica la Medalla d'Honor. L'acció ha de tenir lloc en una de les següents circumstàncies:

  1. Mentre servia en acció contra un enemic dels Estats Units
  2. Mentre servia en operacions militars en un conflicte amb una força estrangera opositora
  3. Mentre servia amb forces enemigues amigues en un conflicte armat en el qual els Estats Units no són una part bel·ligerant.

Per obtenir una Creu de la Marina l'acció ha de realitzar-se en presència de gran perill o amb un gran risc personal, i ha de realitzar-se de manera que sigui mereixedora de rebre la màxima condecoració entre d'altres d'igual grau, ranc, experiència o posició de responsabilitat. Una acumulació d'accions menors d'heroisme no justifiquen la concessió de la Creu de la Marina. Originalment podia concedir-se per accions distingides fora de combat, però des del 7 d'agost de 1942 va quedar restringida a les accions d'heroisme en combat.

Orde de Precedència[modifica]

Originalment, la Creu de la Marina era la tercera màxima condecoració naval després de la Medalla d'Honor i de la Medalla del Servei Distingit a la Marina. Amb la reforma del 7 d'agost de 1942 es revisà l'orde de precedència, fent que la Creu de la Marina fos superior a la Medalla del Servei Distingit. Des d'aquell moment, la Creu de la Marina es llueix després de la Medalla d'Honor i abans que tota la resta de condecoracions.

Disseny[modifica]

La Creu de la Marina és una creu pattée en bronze amb les puntes arrodonides. Entre els braços de la creu apareixen branques de llorer. Al centre de la creu hi ha un medalló, navegant cap a occident. El vaixell és una caravel·la de les que s'usaven entre 1480 i 1500, que representa tant el servei naval com la tradició marinera. Les branques de llorer es refereixen als èxits.

Al revers, sobre el medalló apareixen 2 àncores creuades de l'època de 1850, lligades per cables. En mig de les àncores apareixen les lletres USN.

Penja d'una cinta blau marí amb una franja central blanca. El blau al·ludeix al servei naval, i el blanc representa la puresa.

Les condecoracions posteriors s'indiquen mitjançant estrelles de 5 puntes daurades sobre el galó. Cada 5 estrelles se substitueixen per una platejada.

La creu va ser dissenyada per James Earl Fraser.

Receptors notables[modifica]

Marina dels Estats Units[modifica]

Cos de Marines dels Estats Units[modifica]

Guarda-costes dels Estats Units[modifica]

Receptors no-americans[modifica]

El Secretari de la Marina ha concedit la Creu de la Marina a ciutadans no americans. Aquest honor s'ha concedit en poc més d'un centenar d'ocasions, entre ells:

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Creu de la Marina