Krzysztof Opaliński

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Cristòfol Opalinski)
Infotaula de personaKrzysztof Opaliński

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement21 gener 1611 Modifica el valor a Wikidata
Sieraków (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort6 desembre 1655 Modifica el valor a Wikidata (44 anys)
Gmina Włoszakowice (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
SepulturaVoivodat de la Gran Polònia Modifica el valor a Wikidata
Diputat al Sejm de la República de les Dues Nacions

Legislatura: Sejm de 1634 (fr) Tradueix, Sejm de couronnement de 1633 (fr) Tradueix
Staroste de Kovel (fr) Tradueix
Staroste de Międzylesie (fr) Tradueix
Diputat
Voivodat de Poznan
Elector de Polònia
Staroste de Śrem (fr) Tradueix
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat d'Orleans
Antiga Universitat de Lovaina Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópoeta, diplomàtic, polític Modifica el valor a Wikidata
Participà en
16481648 Polish–Lithuanian royal election (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaOpaliński family (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
CònjugeTeresa Konstancja Czarnkowska (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsJoan Carol Opaliński, Piotr Adam Opaliński (es) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesPiotr Opaliński Modifica el valor a Wikidata  i Zofia Kostka (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansŁukasz Opaliński Modifica el valor a Wikidata

Krzysztof Opaliński (Sieraków, Polònia, 21 de gener de 1611 - Włoszakowice, 6 de desembre de 1655), fou un noble polonès, polític i escriptor, fill de Pere Opalinski (1586-1624) i de Sofia Kostka (1591-1639).

Sarcòfag de Cristòfol Opalinski

Amb el germà Łukasz Opaliński va estudiar a l'Acadèmia Lubrański a Poznań entre els anys 1620 i 1625, i més tard a Lovaina entre el 1626 i el 1629, a Orleans el 1629 i a Pàdua el 1630. Després de tornar a Polònia com a Starosta de Srem va iniciar la seva carrera política. Va participar en l'elecció de Ladislau de Vasa el 1632, essent elegit diputat el febrer d'aquest any. El 1637, després de la mort del seu pare, va esdevenir el voivoda de Poznań. Es va oposar a la majoria de les propostes militars de Ladislau IV, com la d'incrementar l'exèrcit per a la guerra contra els otomans, encara que va donar suport a la idea de les tarifes del mar. El 1645 va dirigir una missió diplomàtica a París, on va ser un valedor del rei Ladislau pel seu matrimoni amb Lluïsa Maria Gonzaga, a qui va acompanyar de nou a Polònia.

Quan el 1648 Polònia va escollir un nou rei, Joan Casimir Vasa, es va unir a l'oposició. El rei tenia pocs amics entre la classe política polonesa, ja que simpatitzava obertament amb Àustria i va demostrar un desconeixement i menyspreu per la cultura polonesa. Durant la invasió sueca, l'anomenat Diluvi, Cristòfol Opalinski així com el seu rival polític Boguslau Leszczynski encarregats de la defensa de la Gran Polònia, conjuntament amb molts altres nobles polonesos, descontents amb les polítiques del rei Joan Casimir, van decidir rendir-se a Carles Gustau de Suècia el 25 de juliol de 1655. Amb tot, el seu germà Łukasz Opaliński es va mantenir lleial al rei de Polònia.

El 1647 va comprar el domini de Sieraków al seu germà Łukasz i hi va traslladar la seva residència. El 1650 hi va obrir la primera escola moderna a Polònia, utilitzant la metodologia pedagògica de Jan Amós Comenius. De religió catòlica, va ser crític amb el fanatisme de la Companyia de Jesús i partidari de la tolerància religiosa. Va ser un mecenes d'escriptors i científics, i un acurat bibliòfil.

Com a escriptor és autor d'una obra popular, de caràcter satíric, inspirada en les Sàtires de Juvenal. En aquestes sàtires va denunciar l'opressió dels camperols i la corrupció política. També va escriure sobre la bruixeria, així com peces teatrals que no s'han conservat.

Matrimoni i fills[modifica]

El 28 de maig de 1634 es va casar a Turun amb Teresa Constança Czarnkowska (1615-1660), filla d'Adam Sedziwoj Czarnkowski (1565-1627) i de Caterina Leszczynska (1584-1639). El matrimoni va tenir vuit fills:

Bibliografia[modifica]

  • Michael J. Mikoś, Polish Baroque and Enlightenment Literature: An Anthology. Ed. Michael J. Mikoś. Columbus, Ohio/Bloomington, Indiana: Slavica Publishers. 1996. 104-108. ISBN 0893572667
  • Kate Wilson, The Politics of Toleration Among the Szlachta of Great Poland: Rafał Leszczyński (1579–1636) and Krzysztof Opaliński (1609–55), Slovo 14/2002

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Krzysztof Opaliński