Croat (moneda)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Croat de Pere III.
Croat de Ferran el Catòlic.

El croat era una moneda catalana d'argent creada el 1285 pel rei Pere el Gran.[1] Va ser coneguda com a croat barceloní i, també, com a xamberg. A l'anvers figurava l'efígie del comte de Barcelona, i al revers la creu a la qual devia el nom la moneda.

Un croat equivalia a dotze diners de tern. Es caracteritzava per tenir una gran creu al revers, d'aquí el seu nom. Els croats s'emetien des de les seques de les ciutats de Barcelona i Perpinyà. També van posar-se en circulació peces de mig croat i d'un quart de croat.

Es van encunyar croats durant segles, encara que la quantitat de plata que duien va anar variant. Els darrers croats es van fer a Barcelona els anys 1705 i 1706, primer a nom de Felip V de Borbó, i després per al pretendent Carles III d'Àustria.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Vall-llosera i Tarrés, J. «Noves aportacions al Catàleg dels croats de Barcelona, 1285-1706», Acta Numismàtica, volum 35, any 2005, pàgines 67-71.
  • «Numismática y sigilografía» [de la Corona de Aragón], a: Ernest Belenguer, Felipe V. Garín Llombart i Carmen Morte García, La Corona de Aragón. El poder y la imagen de la Edad Media a la Edad Moderna (siglos XII - XVIII), (castellà) Societat Estatal per a l'Acció Cultural Exterior (SEACEX), Generalitat Valenciana i Ministerio de Cultura de España - Lunwerg, 2006. ISBN 84-9785-261-3.



Diversos croats catalans, amb les efígies de Ferran el Catòlic, Felip II de Barcelona, Carles II, Felip d'Anjou i Carles III d'Àustria respectivament.
Revers de les monedes de la imatge superior. S'hi observa la creu que dona nom a la moneda.