Gastronomia de l'Alacantí

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Cuina de l'Alacantí)
Infotaula cuinaCuina de l'Alacantí
RegióAlacantí
Tipus de cuinamediterrània
Plat(s) estrellaTorró, coca de tonyina
Beguda típicaVi, orxata d'ametlla

La cuina de l'Alacantí tracta sobre el menjar i les begudes típics de la cuina alacantina. L'Alacantí és una comarca moderna que aplega la Foia de Xixona, la ciutat d'Alacant, i part del que es denomina tradicionalment l'Horta d'Alacant. Es troba en una situació privilegiada, entre la mar Mediterrània i les muntanyes d'Alcoi, amb una horta històricament important però ara en gran part urbanitzada. Tot açò aporta una rica varietat d'ingredients a la seua cuina tradicional: hortalisses de l'horta, torró i gelat d'Alacant i de Xixona, i peix i marisc de la mar. A més a més és una cruïlla natural entre l'interior vall del Vinalopó, el camp d'Elx i la Marina costanera. L'alt índex d'immigració a la ciutat d'Alacant ha introduït diverses novetats a la cuina tradicional local, sobretot en la forma de plats de tradició castellana. Tanmateix les comunitats llatinoamericanes, malgrat ser importants a la capital, no han tingut un sostingut impacte en la cuina de l'Alacantí, on els arrossos continuen sent el plat més típic a la taula. A continuació es detallen els elements més destacables de la gastronomia d'aquesta comarca:

Gelat[modifica]

La producció de gelat és històrica a la comarca, i va acompanyada amb la llegenda que el gelat mateix fou inventat per un oriünd de Xixona que regentava una de les antigues neveres de gel que es troben a les muntanyes al voltant d'Alcoi. En l'actualitat la producció de gelat és una de les indústries alimentàries principals d'Alacant i Xixona. Vegeu Asociación de Industrias Alicantinas del Helado y Derivados S.A..

Torró[modifica]

El torró és el producte més associat amb l'Alacantí, i tant és així que és el principal exportador de torró de l'Estat, molt per davant d'altres productors com Casinos o Agramunt. N'hi ha dos tipus de torró protegits per indicació geogràfica protegida (IGP) propis del municipi de Xixona, el Torró de Xixona i el Torró d'Alacant. El primer és un torró tou i el segon dur. Tanmateix a Xixona se'n fa de moltes altres classes, coberts de xocolate o amb fruita confitada per exemple. El torró era fet de manera artesanal a Xixona fins al 1920.[1]

La coca[modifica]

A l'Alacantí, la coca més típica és la coca de Sant Joan. Són unes coques arrodonides i obertes, decorades amb un mullador de ceba, tonyina, tomaca i pebrera. Són iguals que les coques de verdura de la Marina però el mullador s'assembla en aquest cas més al pisto que a la samfaina.

Altres coques típiques són la coca de sardina —amb sardines, tomaques i pimentons—, la coca amb molles i la coca de ceba.

Altres plats típics[modifica]

A més, l'horta mutxamelera produeix en grans quantitats tomaca i faves. De fet, existeix una variant de tomaca i de fava coneguda com a Mutxamel.

Begudes típiques[modifica]

  • Sota la DO Alacant es produeix diversos vins a la comarca que en general són blancs.
  • La comarca destaca per la producció de refrescs estiuencs com l'orxata d'ametlles, el «café gelat» (café granissat), l'«aigua-llimó» (llima granissada) o la llet merengada.

Ingredients bàsics[modifica]

Referències[modifica]

  1. Josep Pla, 1970, "El que hem mejat", Avui-Premsa Catalana 1997 Barcelona.