Gastronomia del Rosselló

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Cuina del Rosselló)
Infotaula cuinaCuina del Rosselló
Coca de Sant Joan
RegióRosselló
Tipus de cuinamediterrània
Plat(s) estrellaBoles de picolat, Coca de Sant Joan
Beguda típicaVi del Rosselló
Ingredients destacatsfruita, verdura, oli d'oliva, anguila, peix blau, lluç, bacallà, marisc

La cuina del Rosselló tracta sobre el menjar i les begudes típics de la cuina rossellonesa.

El Rosselló és una comarca de gran extensió que abasta cinc zones o sub-comarques: la Salanca de Salses, la costa de Perpinyà, la Costa Vermella entre Cervera i Argelers, la plana rossellonesa i l'interior anomenat els Aspres. Cada zona té una cuina diferenciada gràcies a la diferència de productes segons el tipus de terreny.

La Salanca és una gran font de plats basats en l'anguila, que abunda a l'estany que domina la zona. Igual que la resta de la costa, el peix és abundant: L'esqueixada de bacallà i patata és típica. A la Costa Vermella, el marisc és estrella. A la plana i els Aspres, el conreu del vi i fruites com el préssec i l'albercoc domina la gastronomia. La proximitat de la cultura occitana, a la vall de l'Aglí, i la francesa en general contribueixen a la particularitat de la gastronomia rossellonesa. La gran afluència del turisme estival ha creat un sector de restauració destacable sobretot al voltant de la costa, que ha impactat en l'oferta gastronòmica; la cuina catalana hi és un important reclam turístic per als visitants de França.[1]

A continuació es detalla els elements més destacables de la gastronomia d'aquesta comarca:

Vi del Rosselló[modifica]

Vinyes a Sant Genís de Fontanes a l'Albera.

El vi del Rosselló inclou 15 espècies de raïm distints i una sèrie de denominacions d'origen controlat, com ara les Costes del Rosselló o el Cotlliure. Predominen els vins dolços, com la famosa mistela de Ribesaltes anomenada Moscat, el vi de Maurí, i el vi de Banyuls.

Les varietats de raïm tradicionals al Rosselló són les garnatxes (blanca, negra i grisa o lledoner pelut), el macabeu i els moscatells (d'Alexandria, o romà, i de gra petit) dits moscats. La carinyena és en retrocés substitució reemplaçada per varietats menys productives i de més qualitat. El torbat, o malvasia del Rosselló, és avui testimonial encara que s'està recuperant amb ceps de l'Alguer. Són varietat millorants introduïdes als anys 1980 el sirà i la garnatxa tintera anomenada morvedre i abans mataró.

Boles de picolat[modifica]

Les boles de picolat[2] són una ollada amb mandonguilles.

Coca[modifica]

La coca és un producte artesanal amb gran arrelament al Rosselló, i durant el dia de Sant Joan es regalen coques davant del Castillet de Perpinyà.

Anxoves[modifica]

A la Costa Vermella i concretament a Cotlliure hi ha una llarga tradició de la pesca i la conserva de l'anxova, reconeguda per la indicació geogràfica protegida ''Anxova de Cotlliure". Una de les receptes més locals és l'anxovada, una salsa a base d'oli d'oliva, all, anxoves picades, tomàquet i de vegades nous i pinyols.

Altres plats típics[modifica]

Ingredients bàsics[modifica]

Fires gastronòmiques[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Plana oficial del govern de la Catalunya Nord». Arxivat de l'original el 2009-12-16. [Consulta: 8 desembre 2008].
  2. «Boles de picolat». Arxivat de l'original el 2011-12-29. [Consulta: 21 novembre 2012].
  3. «Brac de gitano». Arxivat de l'original el 2011-12-17. [Consulta: 21 novembre 2012].
  4. Pla, Josep, 1970, ‘El que hem menjat', Barcelona, (1997 Premsa catalana)

Bibliografia[modifica]

  • THIBAUT I COMALADA, Eliana, 2002, "La cuina tradicional de la Catalunya Nord", Cossetània Edicions, S.A. ISBN 978-84-95684-67-7