Cursa de carros

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Les curses de carros eren un dels esports més populars de l'antiga Grècia i Roma. Solien ser perilloses tant per als aurigues com per als mateixos cavalls, que sovint patien serioses lesions, arribant fins i tot a morir. Aquest esport generava un fort entusiasme en els espectadors comparable a l'actual interès per l'automobilisme. Alguns dels aspectes de l'organització de les curses de carros s'equiparaven a les actuals pràctiques en esports professionals. En les curses de carros, segons l'estil romà, els equips estaven formats pels diferents grups que la finançaven, competint de vegades pels serveis dels conductors més experts. Aquests equips tenien un gran suport per part dels espectadors, el que a vegades provocava disturbis entre els seguidors dels diferents equips. De vegades els combats eren polititzats, de manera que l'esport va començar a ser alguna cosa més que les carreres en si mateixes i va començar a afectar el total de la població. Això ajuda a explicar per què els romans i més tard els emperadors bizantins van prendre el control dels equips i van designar a diversos funcionaris per tal de supervisar. L'esport va començar a perdre importància després de la caiguda de l'Imperi Romà d'Occident, encara que va sobreviure durant un temps a l'Imperi bizantí.

Primeres curses de carros[modifica | modifica el codi]

Menelau i Merión sostenen el cadàver de Pàtrocle, en un carro.

Es desconeix quan van començar exactament aquestes carreres, però podrien ser tan antigues com els propis carros. Se sap que aquestes curses van existir en el món micènic, ja que s'han trobat proves artístiques d'aquest esport en la ceràmica d'aquesta civilització. No obstant això, la primera referència literària a les curses de carros és la descrita per Homer en el llibre de la Ilíada , en els jocs fúnebres de Pàtrocle. Els participants d'aquesta carrera van ser Diomedes, Eumelo, Antíloco, Menelau i Merión. La cursa, que va consistir en una volta al voltant de la soca d'un arbre, va ser guanyada per Diomedes, que va rebre una esclava i un calder com a premi. També es diu que l'esdeveniment que va fundar els Jocs Olímpics va ser una carrera de carros, segons la llegenda, el rei Enómao desafiar als pretendents de la seva filla Hipodamía a una carrera, però va ser derrotat per Pélope, qui va fundar els jocs en honor a la seva victòria.

Curses de carros a Grècia[modifica | modifica el codi]

Auriga grec. Baix relleu de l'últim quart del segle VI aC procedent de Cízic, Museu Arqueològic d'Istanbul.

En els Jocs Olímpics Antics, igual que en els Jocs Panhelènics, havia carreres tant amb carros de quatre cavalls ( tethrippon ) com amb carros de dos cavalls ( synoris ). Les carreres de carros es van incorporar per primera vegada als Jocs Olímpics en el 680 aC encara que, al contrari del que diu la llegenda, no va ser l'esdeveniment que els va fundar. Les carreres començaven amb una processó al hipòdrom, durant la qual un herald recitava els noms dels aurigues i dels seus amos.[1]

L'hipòdrom de Olímpia tenia prop de 549 metres de llarg i 275 m d'ample, i hi podien competir fins a 60 carros al mateix temps (encara que en la pràctica el nombre probablement era molt més baix). Estava situat sota un turó ia la vora d'un cabalós riu que proporcionava un lloc perfecte per allotjar fins a uns 10.000 espectadors. L' tethrippon consistia en dotze voltes al voltant del hipòdrom, i està cada volta determinada per un pal a cada un dels dos extrems. En aquestes carreres es feien servir dispositius mecànics, com ara portes ( hyspleges , en singular hysplex ) que eren baixades permetent així la sortida dels carros i, d'aquesta manera, el començament de la carrera. Segons Pausanias, aquestes portes van ser inventades per l'arquitecte Kleoitas. Estaven posades escalonadament de manera que els carros són a una posició exterior del circuit començaven la cursa abans que els situats a l'interior. Això era així perquè, com les carreres se celebraven en un circuit tancat, d'aquesta manera tots els carros tenien un recorregut de la mateixa longitud. Altres dispositius mecànics eren els coneguts com el "àguila" i el "dofí", que eren aixecats per indicar el començament de la carrera i es baixaven durant la carrera per assenyalar el nombre de voltes restants. Aquests dispositius eren probablement talles de bronze que representaven aquests animals, instal·lats als pals de la línia de sortida.

Al contrari que en altres esdeveniments olímpics, els participants de les curses de carros no anaven nus, a causa probablement a la pols aixecat per cavalls i carros ia la possibilitat de caigudes sagnants. Aquests participants portaven una peça anomenada xystis . Aquesta peça arribava fins als turmells i estava subjectada per sobre de la cintura amb una simple corretja. Dos tirants que es creuaven en la part superior i inferior impedien que els xystis s'aixequessin durant la carrera. Igual que els genets moderns, els aurigues eren elegits per la seva lleugeresa física, però també era necessari que fossin alts, de manera que normalment es tractava d'adolescents.

Els carros eren una modificació dels carros de guerra, construïts principalment de fusta i amb una obertura a la part posterior, tot i que per llavors els carros ja no solien usar-se en la batalla. Com el carro es recolzava sobre un sol eix, aquest solia moure's bastant. La part més important de la cursa, almenys per als espectadors, era el tancat gir que els carros havien de donar en els extrems de l'hipòdrom, els quals eren molt perillosos i sovint mortals. Si un carro no havia estat atropellat per un oponent abans del gir, els altres oponents podrien fer-ho bolcar o estavellar (al costat del conductor i els cavalls) mentre realitzava aquest gir. De fet, córrer cap a un oponent era tècnicament il legal, encara que no podia evitar (en els jocs fúnebres de Pàtrocle, Antíloco va fer estavellar d'aquesta manera a Menelau) i, de totes maneres, era molt probable que aquests impactes succeïssin per accident.

Quadriga grega. Detall d'una àmfora de la Gliptoteca de Munic.

Les carreres de carros no eren tan prestigioses com el stadion (la cursa a peu), però eren més importants que altres esdeveniments eqüestres, com ara les carreres a cavall, que van ser eliminades aviat dels Jocs Olímpics. En els temps micènics, el participant de la carrera i l'amo podrien haver estat la mateixa persona i, per tant, el participant era qui guanyava el premi. No obstant això, en l'època dels Jocs Panhelénicos, els conductors normalment eren esclaus i el premi li era concedit al seu amo. Arcesilas, el rei de Cirene, va guanyar la carrera en els Jocs Píticos del 462 aC quan el seu esclau va ser l'únic a finalitzar la carrera. Al 416 aC, el general atenès Alcibíades va participar en la cursa amb set carros i va guanyar el primer, segon i quart premi; òbviament ell no hauria pogut conduir els set carros. Filip II de Macedònia també va vèncer en una cursa de carros olímpica en un intent per provar que ell no era un bàrbar, encara que si el mateix hagués conduït el carro, ho haguessin considerat fins i tot pitjor que a un bàrbar. No obstant això, el poeta Píndaro va elogiar Heròdot per conduir el seu propi carro. Això significava que les dones també podien guanyar les carreres, tot i que no podien participar ni observar els jocs. Això ocorria rarament, però un exemple notable és el de l'espartana Cinisca, germana de Agesilau II, qui va guanyar dues vegades una carrera. Les carreres de carros eren una manera de demostrar en els jocs la prosperitat dels grecs. Licurg les criticava dient que les carreres no eren tan importants com les muralles o temples.

El Auriga de Delfos, una de les estàtues més famoses de les conegudes de l'antiga Grècia. Igual que els genets moderns, els participants de les carreres es triaven per la seva lleugeresa, però també era necessari que fossin alts, de manera que normalment es tractava d'adolescents.

Les curses de carros també eren un esdeveniment en el món grec, el més important dels Panatenees d'Atenes. En aquests jocs, els vencedors de les carreres amb quadrigues guanyaven 140 àmfores de oli d'oliva, un premi extremadament costós i més oli del que l'atleta necessitaria en tota la seva carrera. Probablement, la major part era venuda a altres atletes. Hi havia una altra forma de carreres en els Panatenees coneguda com l'apobotai i l'anabotai. L' anabotai consistia a saltar per un lateral del carro mentre aquest estava corrent, i el apobotai implicava saltar novament dins del carro després de córrer darrere seu. En aquestes curses hi havia un segon auriga que sostenia les regnes mentre l'altre conductor saltava, però per descomptat cap d'ells era considerat el guanyador. Guanyava el primer carro a travessar la línia de meta, però no importava si el conductor estava dins o fora del carro. Si el conductor s'estavellava, i encara podia córrer, guanyava si creuava la meta a peu.

Curses de carros a Roma[modifica | modifica el codi]

Els romans van heretar les carreres de cavalls dels etruscs, qui al seu torn les heretar dels grecs. Tanmateix, els romans també van estar influenciats directament pels grecs, sobretot després de la conquesta del territori grec en el 146 dC

Segons una llegenda romana, Ròmul va celebrar una cursa de cavalls just després de fundar Roma, al 753 aC, com a estratègia per distreure els sabins. Així, mentre els sabins es delectaven amb l'espectacle, Ròmul i els seus homes van agafar i van raptar a les seves dones. Aquest fet es coneix comunament com el "Rapte de les sabines".

A l'antiga Roma, el lloc més important on se celebraven les curses de cavalls era l'Circ Màxim, localitzat entre el turó Palatí i el turó Aventí, que podia albergar un públic de 250.000 persones. Aquest circ datava probablement de l'època etrusca, encara que al voltant de l'any 50 aC va ser reconstruït per Juli Cèsar tenint aproximadament una longitud de 600 mi una amplada de 225 m. Un dels extrems de la pista era més obert que l'altre, en aquest extrem és on els carros feien cua per començar la cursa. Els romans utilitzaven una sèrie de portes conegudes com a carceres , equivalent a les hysplex gregues. Igual que les hysplex , eren escalonades però es diferenciaven en que les pistes romans tenien un punt central. Els carceres estaven aixecats a l'extrem angulós de la pista i els carros es posaven dins de les portes, que s'obrien per un ressort. Quan els carros estaven preparats, l'emperador (o qualsevol que fos l'amfitrió, en cas de no celebrar-se a Roma) tirava un drap conegut com a mappa per a indicar d'aquesta manera el començament de la carrera. Les portes s'obririen ràpidament de manera que, en començar al mateix temps, la cursa fos més justa.

Un cop iniciada la cursa, els carros podien avançar entre si per a intentar provocar que els seus oponents s'estavellessin contra els spinae (en singular spina ). Els spinae tenien "ous" semblants als "dofins" de les carreres gregues, que es deixaven caure en un canal d'aigua que corria al llarg del cim dels spinae simbolitzant el nombre de voltes que quedaven. Al final de l'època romana, la spina era molt més elaborada, amb escultures, obeliscos i altres formes d'art, de manera que sovint els espectadors no podien veure els carros quan estaven a l'altre costat (encara que precisament semblava estar fet amb aquesta idea, fent la cursa més emocionant i amb més suspens). A cada extrem de la spina calia donar la volta als pals ( metae , en singular meta ), provocant espectaculars impactes en aquesta zona, igual que en les carreres gregues. Els impactes en els quals es destruïa el carro i l'auriga i els cavalls es incapacitaven es coneixien com naufragi , que en llatí significa naufragi.

Cursa de cavalls representada en un mosaic romà del gimnàs de la villa romana del Casale Piazza Armerina, Sicília. Segle III-IV.

Les carreres eren essencialment iguals als seus homòlogues gregues, encara que finalment havia dotzenes de carreres diàries, de vegades per centenars de dies consecutius cada any. No obstant això, la carrera consistia només en 7 voltes (i més tard a 5 voltes, de manera que fins i tot podien celebrar més curses per dia) en lloc de les 12 voltes de les carreres gregues. L'estil romà també estava més orientat als diners: els aurigues eren professionals i eren molt comuns les apostes entre els espectadors. Hi havia carreres amb carros de quatre cavalls ( quadrigae ) i amb carros de dos cavalls ( bigae ), encara que les de quatre cavalls eren les més importants. En rars casos, si el conductor volia demostrar la seva habilitat, es podien utilitzar fins a 10 cavalls, encara que això no era gens pràctic. A més, els conductors romans, al contrari que els grecs, utilitzaven casc i equips de protecció i s'embolicaven les regnes a la cintura, mentre que els grecs les sostenien a les mans. A causa d'això, en cas d'estavellar els romans no podrien deixar anar les regnes, de manera que serien arrossegats al voltant del circ fins que aconseguissin deixar-se anar o morissin. Com a conseqüència portaven un ganivet per poder alliberar-se en aquestes situacions. La millor i més famosa reconstrucció d'una carrera de carros romana es pot veure a la pel·lícula Ben-Hur, si bé és inexacta en alguns detalls.

Una altra diferència important és que els conductors, els Aurigae , eren considerats com a guanyadors al contrari que en les carreres gregues, tot i que en ambdós casos els conductors eren esclaus. A més rebien una corona de fulles de llorer i probablement una mica de diners. D'aquesta manera, si guanyaven suficients carreres podrien comprar la seva llibertat. Els aurigues podien fer cèlebres a tot l'Imperi simplement sobrevivint, ja que l'esperança de vida d'un conductor de carros no era molt alta. Una d'aquestes celebritats va ser Scorpus, que va guanyar prop de 2.000 carreres abans de morir, als 27 anys, en una col·lisió. Els cavalls també podien convertir-se en celebritats, encara que la seva esperança de vida era així mateix molt baixa. Els romans guardaven detalls estadístics dels noms, races i pedigrí és dels cavalls més famosos.

Moneda que mostra la doble cara de Janus i a Júpiter en una quadriga conduïda per Victoria. 225-212 aC

Els seients del circ eren gratuïts per als pobres, ja que durant l'Imperi no tenien molt a fer, ja que no estaven tan implicats en els assumptes polítics i militars com l'havien estat durant la República. Els rics podrien pagar pels assentaments en els que hi havia ombra i on la vista era millor, i probablement passaven igualment molt de temps apostant en les carreres. El palau de l'emperador estava situat prop de l'hipòdrom i sovint també veia els jocs. Aquesta era una de les poques oportunitats que tenia el poble per veure el seu líder. Juli Cèsar solia assistir als jocs precisament perquè el públic pogués veure-ho, encara que no semblava estar molt interessat, ja que normalment es portava alguna cosa per llegir. Pel que sembla també es portava paperassa al teatre, si bé això no ho va fer molt popular.

Neró va estar tan interessat en les carreres fins a l'extrem de evadir-se de tota la resta. Ell mateix va ser un conductor i va guanyar una carrera en els Jocs Olímpics, que encara eren portats a terme en l'era romana. Sota el govern de Neró van començar a desenvolupar-les més importants faccions de les carreres. Les quatre faccions més importants van ser els Vermells, els Blaus, els Verds i els Blancs. Aquestes faccions ja havien existit abans de Neró, probablement com a amics i patrons dels diversos estables que produïen els cavalls de les carreres. Neró, però, els va subvencionar perquè van créixer més enllà del seu control. Cada equip podria tenir fins a tres carros en cada carrera. Els membres d'un mateix equip sovint col·laboraven entre si, per exemple, per forçar els oponents a estavellar-se contra la spina (una tàctica legal i fomentada). Els aurigues podien canviar d'equip, igual que avui en dia quan diversos equips s'intercanvien atletes.

Segons Tertulià ( De spectaculis 9.5), originalment hi havia dues faccions, els Blancs i els Vermells consagrats a l'hivern ia l'estiu, respectivament. A principis del segle III, va escriure que els Vermells estaven dedicats a Mart, els Blancs als Anemoi, els Verds a la Mare Terra i els Blaus al Cel i al mar o la tardor. Domicià va crear dues noves faccions, els Morats i els Daurats, que van desaparèixer poc després. Per al segle III, només els Blaus i els Verds tenien alguna importància.

Hi havia molts altres circs estesos per tot l'Imperi romà, fins i tot hi havia un altre important circ als afores de Roma, el Circ de Maxenci. Existien circs importants en Alexandria i en Antioquia, i Herodes el Gran construir quatre circs a Judea. Al segle IV, Constantí I va construir un circ en la seva nova capital, Constantinoble.

Cursa de carros bizantina[modifica | modifica el codi]

Escultura que representa una quadriga. Detall de la Basílica de Sant Marc, procedent de l'hipòdrom de Constantinoble.
Obeliscos delimitant els extrems de la pista, al hipòdrom de Constantinoble.

Com molts altres aspectes del món romà, les curses de carros van continuar a l'Imperi bizantí, encara que els bizantins no portaven tants registres i estadístiques com els romans. Constantí preferia les carreres de carros als combats de gladiador és, ja que els considerava un vestigi del paganisme. Al 394 dC, els Jocs Olímpics van ser finalment suprimits a causa de la devoció cristiana de l'emperador Teodosi I el Gran, en un intent per eliminar el paganisme i promoure el cristianisme. Tot i així, les curses van seguir sent bastant populars. El hipòdrom de Constantinoble va ser connectat amb el palau de l'emperador i amb l'església de Santa Sofia, permetent als espectadors veure a l'emperador, tal com era el costum de Roma.

No hi ha moltes proves que a l'Imperi romà les carreres estiguessin sotmeses a suborns o altres formes d'engany. No obstant això, en l'Imperi bizantí sembla que sí que n'hi havia, la reforma del codi legal de Justinià I prohibia als aurigues dir insults als seus oponents, però en ella no apareixia res sobre amenaces o suborns. Usar els colors del seu equip va acabar sent un important aspecte de la roba bizantina. En l'Imperi bizantí també es van conservar els clubs de curses romans, encara que per aquest moment ja només eren importants els Blaus i els Verds. Un dels aurigues més famosos va ser Porfirio, que va ser membre tant dels Blaus com dels Verds en diverses ocasions durant el segle V. Ara, però, no eren simples equips, sinó que també guanyaven influència pel que fa al militar, la política i la teologia, per exemple, els Verds tendien al monofisisme mentre que els Blaus romanien en l'ortodòxia. També es van convertir en alguna cosa semblant a les actuals bandes de carrer, sent responsables de robatoris i assassinats. Encara que havien causat disturbis des del regnat de Neró, els disturbis van abastar tot el segle V i van culminar l'any 532, durant el regnat de Justinià, en els anomenats disturbis de Niká, que va començar amb l'arrest i assassinat d'alguns dels seus membres. Des d'aquest incident, la popularitat de les carreres de carros va ser disminuint, però en tot cas havien arribat a ser massa costoses per als equips o fins i tot pels emperadors.

Al segle IX, els Blancs s'havien unit als Blaus, i els Vermells amb els Verds, i els dos grups units es van constituir en milícies municipals, incorporant d'aquesta manera a l'enorme jerarquia de l'Imperi bizantí.

El hipòdrom de Constantinoble va seguir sent un santuari per als emperadors, fins que el 1204 va ser saquejat durant la Quarta Croada. Durant el saqueig, els croats es van dur quatre estàtues de bronze de l'època de Constantí el Gran que representaven a una quadriga. Actualment, aquestes estàtues es conserven a la Basílica de Sant Marc de Venècia.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cursa de carros
  • Boren, Henry C. Roman Society. Lexington: D.C. Heath and Company, 1992. ISBN 0-669-17801-2. 
  • Finley, M. I.. The Olympic Games: The First Thousand Years. Nova York: Viking Press, 1976. ISBN 0-670-52406-9. 
  • Harris, H. A.. Sport in Ancient Greece and Rome. Ithaca: Cornell University Press, 1972. ISBN 0-8014-0718-4. 
  • Homer, (traduït per E. V. Rieu). The Iliad. Londres: Penguin Classics, 2003. ISBN 0-14-044794-6. 
  • Humphrey, John. Roman Circus: Arenas for Chariot Racing. Berkeley: University of California Press, 1986. ISBN 0-520-04921-7. 
  • Jackson, Ralph. Gladiators and Caesars: The Power of Spectacle in Ancient Rome. Berkeley: University of California Press, 2000. ISBN 0-520-22798-0. 
  • Treadgold, Warren T. A History of the Byzantine State and Society. Stanford: Stanford University Press, 1997. ISBN 0-8047-2630-2. 
  • Runciman, Steven. Byzantine Style and Civilization. Penguin Books Ltd, 1975. ISBN 0-14-021827-0. 


Nota[modifica | modifica el codi]

  1. Pere Villalba i Varneda. Olímpia: orígens del Jocs Olímpics. Univ. Autònoma de Barcelona, 1994, p. 329–. ISBN 9788449000874 [Consulta: 28 gener 2011].