Cèsar Saborit Carralero

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 13:32, 4 nov 2015 amb l'última edició de 46.25.48.186 (discussió). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de personaCèsar Saborit Carralero
Biografia
Naixement16 febrer 1915 Modifica el valor a Wikidata
Sant Martí de Provençals (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
Mort19 juliol 1951 Modifica el valor a Wikidata (36 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósindicalista Modifica el valor a Wikidata
Membre de

Cèsar Saborit Carralero (Sant Martí de Provençals, 16 de febrer de 1915 - Barcelona, 19 de juliol de 1951) fou un guerriller antifranquista i anarcosindicalista català.

Biografia

Des de 1932 era lligat als grups d'acció de les Joventuts Llibertàries de Sant Andreu del Palomar i del Clot, i fou encarregat d'un arsenal clandestí. Quan es produí el cop d'estat del 18 de juliol de 1936 a Barcelona participà en les lluites al carrer i va combatre durant la guerra civil espanyola en l'anomenat batalló de la mort de la Columna Durruti.[1]

Després de la guerra fou empresonat durant alguns anys i en ser alliberat passà a la clandestinitat. El 1948 fou secretari del sindicat de la construcció a la clandestinitat i el 1949 secretari del comitè català de la CNT. Des de juliol de 1949 va participar en diverses accions armades del grup Los Maños i d'altres amb Pere Adrover Font, Domingo Ibars Joanies, Josep Sabaté i Llopart i Arquimedes Serrano Ovejas.

El 19 d'abril de 1950 participà en l'atracament d'un forn a Cerdanyola amb Josep Lluís i Facerias i Antoni Franquesa Funoll El Toni. Arran d'aquesta acció marxà cap a França, on va realitzar missions orgàniques al llarg de la frontera franco-espanyola. A mitjans de 1951 decideix acompanyar Facerias i dos companys més en una incursió a Barcelona. El 19 de juliol de 1951 fou mort a trets a boca de canó per policies de la Brigada Político-Social en el troleibús Santa Coloma de Gramenet-Avinguda Meridiana. Fou enterrat el dia 24 davant un fort desplegament policial per tal d'identificar aquells que li volgueren rendir l'últim homenatge.[2]

Referències

  1. Cèsar Saborit a estelnegre.org
  2. César Saborit a losdelasierra.info