Düpenau

Infotaula de geografia físicaDüpenau
Imatge
Düpenau a Thesdorf (Pinneberg)
TipusRiu Modifica el valor a Wikidata
Inici
Cota inicial23 m Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaHamburg (Alemanya) i Slesvig-Holstein (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióIserbrook Modifica el valor a Wikidata
Final
Cota final12 m Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaSlesvig-Holstein (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióMühlenau Modifica el valor a Wikidata
Map
 53° 33′ 59″ N, 9° 50′ 07″ E / 53.5664°N,9.8354°E / 53.5664; 9.8354
53° 38′ 50″ N, 9° 49′ 43″ E / 53.6473°N,9.8287°E / 53.6473; 9.8287
Afluent
Conca hidrogràficaconca de l'Elba Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Mida11 (longitud) km
TravessaEstats de Slesvig-Holstein i Hamburg
Superfície de conca hidrogràfica45,16 km² Modifica el valor a Wikidata

El Düpenau és un riu d'Alemanya. Neix a uns aiguamolls a la frontera entre Iserbrook i Osdorf a l'estat d'Hamburg i desemboca uns deu quilòmetres més al nord al Mühlenau a la frontera entre Pinneberg i Rellingen a l'estat de Slesvig-Holstein.[1] És un dels rars rius del marge dret de l'Elba que flueix en direcció del nord.[2][3]

Els prats humits al lloc dit Borndiek on neix el riu
La vall del riu entre Osdorf i Iserbrook

Actualment, l'aigua estagnant del llac Helmut Schack, una conca de retenció per als aigües altes, forma un obstacle per a la fauna que necessita aigua fluent. Al marc de la directiva europea sobre la qualitat de les aigües de superfície, una deviació amb un llit i un cabal d'un riu natural, es construeix a l'entorn de l'estany. Un dic permet desviar només l'excedent d'aigua al cas de pluges forts.[4] Al març 2011 l'obra de renaturalització del curs mitja a Hamburg i Schenefeld va començar.[5][6] El municipi d'Halstenbek també planeja una renaturalització del llit del riu al seu territori.[7]

Afluents[modifica]

(de la font cap a la desembocadura)[8]

El Düpenau també rep una part dels aigües del Wedeler Au, del qual el curs superior parcialment va ser assecat i desviat.

Flora i fauna[modifica]

L'associació per a la protecció de la natura NABU que administra els prats molls a prop de la font i el curs superior, va inventariar un diversitat llarga. Des de la renaturalització moltes espècies van tornar, entre altres: Antochares cardamines, Scirpus sylvaticus, Equisetum sylvaticum, Dactylorhiza maculata, Cardamina palustris, Angelica sylvestris, ranunculus acris, Polygonum bistortoides, cucut de rec, blauet, merla d'aigua, Cordulegaster boltoni, cavilat, truita de riu, Cirsium palustre, papallona de les ortigues, granota roja, Valeriana dioica, vern, Calopteryx virgo, petasita, angèlica, Myosotis nemorosa, reina dels prats, calta i Juncus acutiflorus. Els prats al nord del carrer Borndiek formen una reserva especial per amfibis.

A ambdós costats de la frontera estatal, NABU junts amb grups locals, condueix una lluita acarnissada contra Fallopia japonica, una espècie invasora.[9]

Referències i enllaços[modifica]

  1. «Die Düpenau» (en alemany). NABU Hamburg. [Consulta: 21 gener 2018].
  2. Nyáry, Josef «Stadtflucht der Düpenau» (en alemany). Hamburger Abendblatt [Hamburg], 06-10-2006. (traducció: El Düpenau fuig la ciutat)
  3. Landesinterner Bericht zum Bearbeitungsgebiet Düpenau (pdf) (en alemany). Ajuntament d'Hamburg, 20.09.2004. 
  4. Pla de l'obra de renaturalització, web de l'ajuntament d'Hamburg
  5. «Die Düpenau wird in den nächsten beiden Monaten renaturiert». Hamburger Abendblatt, 04-02-2011. (traducció: El Düpenau serà renaturalitzat als pròxims mesos)
  6. Kolarczyk, Arne «Düpenau erhält ihr natürliches Flussbett zurück» (en alemany). Hamburger Abendblat, 27-10-2016.
  7. Burmeister, Rainer «Biotope geplant: Halstenbek will zurück zur Natur». Hamburger Abendblatt, 03-02-2009. (traducció: Es planeja un biòtop: Halstenbek vol tornar cap a la natura)
  8. Stadtatlas Großraum Hamburg 1:20.000 (en alemany). Hamburg: PAS Verlags Gmbh, s.d. ISBN 978-3-934272-92-7. 
  9. Oster, Kira «Zehn Tonnen Kies für die Düpenau: Der Nabu sucht Unterstützung für den Bachaktionstag» (en alemany). Schenefelder Tageblatt.