Denominació d'Origen Alella

(S'ha redirigit des de: DO Alella)
Infotaula regió vinícolaDenominació d'Origen Alella
Tipusvi i organització Modifica el valor a Wikidata
SeuAlella Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Superfície227 ha (2015) Modifica el valor a Wikidata
Viticultors46
Varietats blanquesXarel·lo o pansa blanca, garnatxa blanca, chardonnay, macabeu, parellada, chenin, sauvignon blanc
Varietats negresGarnatxa negra, picapoll, ull de llebre, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir.
Producció4495 hl (2015) Modifica el valor a Wikidata
Cellers9
Mapa localitzador
Coordenades41° 30′ N, 2° 18′ E / 41.5°N,2.3°E / 41.5; 2.3
Font: INCAVI

La Denominació d'Origen Alella (D.O. Alella) identifica el vi d'aquesta zona del Maresme i està reconeguda des de 1954,[1] any en què va ser creat el Consell Regulador d'aquesta denominació d'origen.

Geografia[modifica]

La característica més significativa de la D.O. Alella és l'existència del sauló, un terreny arenós d'origen granític i color pràcticament blanc, que té una gran permeabilitat i una gran capacitat de retenció de la irradiació solar. Això facilita la maduració del fruit i aporta finor als vins. El baix poder de retenció de l'aigua queda compensat pel microclima local.

A l'àrea de la denominació es distingeixen dues zones geogràfiques i climàtiques:

  • La zona del Maresme és a les faldes d'orientació marítima de la serralada Litoral, obertes a la influència del sol i la brisa mediterrània. La serralada protegeix dels vents freds i condensa la humitat que prové del mar, provocant un microclima típicament mediterrani amb estius càlids i secs i hiverns suaus. Les vinyes estan distribuïdes en parcel·les esglaonades que van del dels 90 m d'altitud fins als 260 m. Els vins d'aquesta zona són suaus, de grau i acidesa moderats.
  • La zona del Vallès Oriental és als vessants interiors de la serralada amb una orientació més obaga i un microclima més continental. Els vins són més àcids i enèrgics.

Vinificació[modifica]

La varietat més característica de la Denominació d'Origen Alella és la pansa blanca, molt propera, tot i que no idèntica, a l'anomenada xarel·lo. Produeix uns vins blancs perfumats i lluents, especialment els anomenats marfil. Predomina l'elaboració de vins blancs amb la pansa blanca i la garnatxa blanca com a varietats principals. Altres varietats autoritzades són picapoll, malvasia, parellada, macabeu, chardonnay, chenin, sauvignon i moscatell de gra petit.

Per a l'elaboració dels rosats i negres, la varietat principal és la garnatxa negra. Són varietats autoritzades: garnatxa peluda, ull de llebre, merlot, cabernet sauvignon, pansa rosada i pinot noir.

Història[modifica]

Els vins de la zona són mencionats per Plini el Vell a Naturalis Historia i per Marc Valeri Marcial a Epigrames, anomenats vins laietans. En el jaciment arqueològic de Veral de Vallmora, a Teià, s'han trobat una sèrie d'estructures que documenten l'elaboració del vi des del segle I fins al IV dC. Una inscripció en un segell de plom demostra que era explotat per famílies de Barcino. A l'Edat Mitjana els vins d'Alella subministraven la cort de comtes i reis de Barcelona. Era un dels vins favorits de la burgesia barcelonina del segle xix, i s'exportava a Amèrica.

El 1906 es va fundar la cooperativa Alella Vinícola, productora de la tradicional marca Marfil. El celler de la cooperativa és de l'arquitecte modernista Jeroni Martorell i Terrats. Avui la pressió urbanística de l'àrea metropolitana de Barcelona ha fet que es redueixin els camps de cultiu de vinya. La superfície s'ha reduït a una tercera part des que es va crear la Denominació d'Origen.[2]

Cellers[modifica]

Els cellers que produeixen vins dins la D.O. Alella són:
Alta Alella Mirgin
Bouquet d'Alella
Celler Can Roda
Celler de les Aus Arxivat 2018-07-29 a Wayback Machine.
Joaquim Batlle
Raventós d'Alella (abans Marqués de Alella) Arxivat 2017-10-14 a Wayback Machine. [3]
Roura
Serralada de Marina
Alella Vinícola S.L.

Municipis de la D.O[modifica]

Els municipis que conformen la Denominació d'Origen Alella són:

El 2013 el territori de la denominació d'origen es va ampliar de 18 a 28 municipis.[4]

Referències[modifica]

  1. Martín, Ricard «Dotze denominacions d'origen repartides en 65.504 hectàrees». Diari Ara [Barcelona], 04-12-2011, p.44-45. ISSN: 2014-010X.
  2. «DO Alella». Ara els nostres vins. Ara llibres [Barcelona], 21-12-2011. ISSN: 2014-010X.
  3. «Web Celler Marques d'Alella». Arxivat de l'original el 2014-12-17. [Consulta: 18 desembre 2014].
  4. «DO Alella». Arxivat de l'original el 2017-09-06. [Consulta: 4 febrer 2018].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Denominació d'Origen Alella