DPM

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Patró DPM en el model britànic de 1995

El patró disruptiu,[1] o DPM (disruptive pattern material, material de patró disruptiu), és un patró mimètic d'origen britànic que, amb variants de detall, sobre fons caqui o ocre clar (pràcticament groc en versions tropicals), presenta traços en forma de pinzellada, grans i gruixuts a manera de clapes, de colors marró fort (a voltes rogenc) i verd intens (generalment verd jungla o verd oliva), més traços menors, a manera de pinzellades, en negre.

El DPM britànic[modifica | modifica el codi]

Desenvolupat a partir del patró "cop de brotxa" (brushstroke), el patró DPM fou creat i adoptat el 1960 per les forces armades britàniques.[2] Camuflatge britànic per antonomàsia entre 1960 i 2010,[3] ha esdevingut tota una icona de la militària britànica.[4]

Lògicament, al llarg d'aquestes dècades el patró ha conegut diverses versions, amb canvis més o menys subtils en el traç de les pinzellades i en la intensitat de la coloració, entorn d'un esquema bàsic perfectament reconeixible.

D'altra banda, el patró s'ha estampat sobre els successius models d'uniforme de campanya d'ús general (1960, 1968,[5] 1985, 1995),[6] així com en diversos models tropicals i altres de privatius de forces especials.

Soldats britànics uniformats en DPM

Prestigi i difusió internacionals[modifica | modifica el codi]

El DPM és considerat unànimament pels especialistes un dels patrons mimètics més efectius de la història.[7]

Aquesta qualitat contrastada, juntament amb el prestigi de la marca britànica, ha dut gran nombre d'exèrcits del món a adoptar-lo en versions lleugerament modificades i de producció pròpia, quan no a adquirir directament material britànic en DPM per a equipar les tropes. Entre els exèrcits a usar alguna versió de DPM com a forma bàsica d'uniforme de campanya hi ha els de Portugal, Països Baixos, Nova Zelanda, Kenya, Filipines, Indonèsia, Oman, etc. Cadascun d'aquests exèrcits té o ha tingut un DPM privatiu diferent del britànic en matisos, així com una evolució pròpia en cada cas, amb els corresponents canvis progressius de detall, aplicats a successius models d'uniforme, etc.

També hi ha exèrcits en què el DPM equipa exclusivament certes forces especials (per exemple, Canadà, Swazilàndia, etc.).

Classificació[modifica | modifica el codi]

Totes les variants de DPM estan relacionades entre si per una filiació ben clara, atès que deriven del model britànic original, de forma directa o indirecta, a banda de guardar entre si una similitud evident.

Es pot considerar que constitueixen la família de patrons disruptius, si hom segueix el criteri que aquests patrons combinen característiques dels patrons a pinzellades amb característiques dels patrons clapejats (atès el gruix dels traços grans).

Alternativament, és ben legítim considerar que, més que una família independent, constitueixen el grup disruptiu de la família a pinzellades, atenent a la lògica mateixa del disseny del DPM, així com al seu origen directe en el brushstroke.

El DPM desèrtic[modifica | modifica el codi]

D'ençà el 1991 el DPM té versió desèrtica: sobre fons caqui clar, reprodueix els característics traços del DPM, però exclusivament en marró mitjà.

Soldat britànic en campanya (1991) amb uniforme mimètic de patró DPM desèrtic

També el DPM desèrtic ha tingut diverses variants, i també ha estat imitat per altres exèrcits que ja usaven el DPM genèric.

DPM peculiars[modifica | modifica el codi]

Les tropes especials d'alguns exèrcits han desenvolupat versions del DPM en coloracions peculiars; per exemple, a base de grisos (Oman), de blaus (Filipines), de púrpures (guàrdia reial suazi), etc., etc. Són models poc representatius del patró, tot i que en reprodueixen el disseny característic.

Popularitat[modifica | modifica el codi]

Les diverses versions de patró DPM són molt populars entre col·leccionistes i aficionats a la militària, per una combinació de motius: efectivitat i prestigi del patró; historial vinculat; atractiu estètic; practicitat i durabilitat de les peces que hi estan confeccionades; etc., etc.


Notes[modifica | modifica el codi]

  1. No s'ha de confondre aquest sentit específic del terme patró disruptiu com a sinònim de DPM, amb el valor més general d'aquest mateix terme com a sinònim complementari de patró mimètic. En aquest valor genèric, patró disruptiu fa èmfasi en un matís: la funció del camuflatge és desdibuixar la forma del portador, o sigui, ésser un element disruptiu de la forma.
  2. Al principi, emperò, el DPM era d'ús molt restringit: el gruix de l'exèrcit vestia de verd oliva (uniforme model 1960). El DPM només s'aplicava a la parca de campanya distribuïda a les forces especials; fins al 1966 no es produí tot l'uniforme m. 1960 en versió DPM, així mateix reservada a forces especials. Fou a partir de 1970, amb la distribució de l'uniforme de campanya model 1968, que el DPM esdevingué la versió bàsica d'uniforme de campanya per a la totalitat de les tropes.
  3. El 2010, en efecte, se n'inicià la substitució progressiva per part del nou patró multiterreny (multi-terrain pattern), procés que sembla haver culminat a mitjans 2013. Les existències de DPM britànic s'estan liquidant en el mercat comercial, de cara a la revenda.
  4. Per a molts, la imatge del DPM està lligada a les tropes britàniques de la Guerra de les Malvines, on n'usaren la versió hivernal.
  5. L'uniforme de 1968 és el primer a introduir la gorra de campanya com a lligadura estàndard de l'exèrcit britànic, tot alternant en l'ús amb la boina i, és clar, amb el casc. A partir de 1995 es reservà per als reclutes en període d'instrucció. De tota manera, no sembla que la gorra hagi estat mai una peça gaire popular entre els militars britànics.
  6. El model de 1995 és molt fàcil d'identificar, perquè manca de muscleres a les espatlles, però en canvi en duu una de col·locada verticalment al tancament del frontal de la guerrera-caçadora, amb la funció exclusiva de portar-hi la divisa.
  7. Vegeu, per exemple, Kamouflage.net, font molt crítica amb els patrons del món capitalista, els quals considera inferiors als soviètics, però que en canvi valora força el DPM.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Borsarello, J.F. Camouflage uniforms of European and NATO armies, 1945 to the present. Atglen: Schiffer Publishing, cop. 1999. (Schiffer military history) ISBN 0-7643-1018-6
  • Brayley, Martin J. Camouflage uniforms: [international combat dress 1940-2010]. Ramsbury: The Crowood Press, 2009. ISBN 978-1-84797-137-1

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: DPM