Dafnefòries

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Dafnefòria)
Plantilla:Infotaula esdevenimentDafnefòries
Imatge
Tipusfestival Modifica el valor a Wikidata
CommemoraApol·lo (epítet: Ismeni) Modifica el valor a Wikidata
Culturaantiga Grècia Modifica el valor a Wikidata
EstatTebes Modifica el valor a Wikidata

Les Dafnefòries (en grec antic: Δαφνηφορία) eren un festival que se celebrava cada nou anys a Tebes en honor d'Apol·lo Ismeni.[1] El nom derivava de les corones de llorer (δάφνη) que portaven els seus participants.

L'heroi de les festes es deia dafnèfor, i vestia magníficament amb els cabells tendits i portava al cap d'una corona d'or, amb un calçat anomenat ificratidi i un ram d'olivera ornat de garlandes de llorer i flors, on al capdamunt hi havia un globus de bronze que representava el sol. D'aquest globus en penjava un altre de més petit que significava la lluna, i encara uns altres que indicaven els estels. Entorn d'aquests globus hi havia 365 peces de fusta d'olivera amb garlandes de llorer i flors que simbolitzaven els dies de l'any.[2] Un festival semblant es feia també a Delfos al mes de Targelió, probablement al setè dia.

També els atenesos feien un festival de la mateixa naturalesa,[3] descrit per Procle i esmentat per Foci a la seva Bibliotheca (còdex 239),[2] que només diu que el setè dia els atenesos honoraven a Apol·lo portant corones de llorer.

Referències[modifica]

  1. Pausànies, IX 10.4.
  2. 2,0 2,1 Aquest article incorpora text d'una publicació actualment en domini públic: Chisholm, Hugh, ed. (1911). Encyclopædia Britannica (11a ed.). Cambridge University Press.
  3. Deubner, Ludwig. Attische Feste. Berlin: Heinrich Keller, 1932, p. 202. 

Bibliografia complementària[modifica]