Daisie

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de lloc webDaisie
URLwww.europ-aliens.org
TipusBase de dades
d'espècies invasores
Comerç ?no comercial
EslòganDelivering Alien Invasive Species Inventories for Europe
Llenguaanglès
UsuariTothom
PropietariUnió Europea
EditorHelen Roy, coordenadora
Centre for Ecology & Hydrology
Swindon, Regne Unit
Llançament2005
2012 (versió modernitzada)
Ingressos totalsSubsidis, esponsors
Estatactiu

Daisie és una base de dades en línia de les més de dotze mil espècies invasores detectades a Europa.

En centralitzar tota la informació i publicar-la en un lloc web accessible de franc per a tots, la Unió Europea vol contribuir a una millora gestió i si s'escau control d'aquestes espècies. El nom és l'acrònim de Delivering Alien Invasive Species Inventories for Europe (Realització d'inventaris de les espècies alienes invasores per a Europa), i el logo s'inspira de la margaridoia, daisy en anglès.[1]

El projecte va ser iniciat el 2005 per la Unió Europea al marc del sisé programa marc per la recerca i el desenvolupament tecnològic.[2] Divuit organisatzions científiques i universitats van participar en el projecte, de les quals el consorci Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals de Barcelona així com una xarxa de pèrits de 24 països europeus.[3] El 2012 la base de dades va ser modernitzada i completada. Comprèn més de dotze mil espècies.

La majoria d'aquestes espècies inventoriades són força innòcues. Tot i això, Daisie va identificar 1347 espècies amb un impacte econòmic o ecològic negatiu, de les quals va treure una llista dels «100 of the Worst» o les cents espécies invasores més dolentes d'Europa, comparable a nivell europeu del que són les 100 of the World's Worst Invasive Alien Species publicades per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (IUCN).[4]

Unes espècies de les «100 més nocives» inventoriades per Daisie[modifica]

Per a la llist completa, vegeu Llista de les espècies invasores

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

  1. Pyšek, P; Hulme, P. E; Nentwig, W; Vilà, M. «DAISIE Project». A: Encyclopedia of Invasive Introduced Species. Berkeley: University of California Press, 2011, p. 138–142. ISBN 978-0520264212. 
  2. «Sixième Programme-cadre (2002-2006)». Comissió Europea, 2002.
  3. «Delivering Alien Invasive Species Inventories for Europe». Arxivat de l'original el 2016-03-03. [Consulta: 6 octubre 2015].
  4. Evaluation of the Community Plant Health Regime: Final Report (pdf). Brussel·les: Comissió Europea, 31 de maig del 2010, p. 56.