Dan Ar Wern

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaDan Ar Wern
Biografia
Naixement14 octubre 1952 Modifica el valor a Wikidata (71 anys)
Guer (Bretanya) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptor, poeta Modifica el valor a Wikidata

Dan Ar Wern (Guer, Morbihan 14 d'octubre de 1952) és un escriptor bretó, nascut vora la frontera del llegendari bosc de Brocéliande. Ha cursat estudis superiors de literatura a la universitat de Niça Sophia-Antipolis. És amic i deixeble de Vefa de Bellaing.

És un apassionat dels viatges, la música i literatura, la història, el descobriment i l'estudi d'altres llengües i altres cultures. Ha col·laborat a la revista literària en bretó Al Liamm fundada per Ronan Huon i dirigida actualment pel seu fill Tudual Huon.

Dan Ar Wern és influenciat per Novalis, Jakez Riou, Francis Jammes, René-Guy Cadou, Rainer Maria Rilke, Gérard de Nerval, Alain-Fournier, Carson McCullers, Thomas Mann, Stefan Zweig, Jean-Marie Gustave Le Clézio, Julien Gracq, Annemarie Schwarzenbach, René Schickéle, Zoé Oldenbourg, Leonard Cohen. Admira l'enfocament d'artistes com Alan Stivell, Sinéad O'Connor, Dan Fogelberg i Loreena McKennitt.

Obres[modifica]

És autor d'una trilogia esotèrica inspirada en les llegendes celtes :

  • An Erbeder (El barquer dels Mons)
  • An Ti Achantet (La casa encantada)
  • Auberive (publicada a Al Liamm). En aquest recoll, hom pot llegir una narració titulada Istor Ur Bleinier Laz-Senin (Història d'un director d'orquestra) directement inspiriada en l'obra de Gustav Mahler, la Simfonia núm 2, Resurrecció.

Des d'un punt de vista polític, el seu poema Ni-Hon-Unan ("Nosaltres mateixos" - Al Liamm núm. 227 -1984), expressa bé l'esperança d'una Bretanya que reviscoli en un futur seguint el model d'altres nacionalitats alliberades de l'Europa moderna, com Escòcia, Catalunya o el País de Gal·les.

Dan Ar Wern admira l'enfocament d'artistes com Alan Stivell, Sinéad O'Connor, Dan Fogelberg i Loreena McKennitt.

Enllaços externs[modifica]