Dana Andrews

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaDana Andrews

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) Carver Dana Andrews Modifica el valor a Wikidata
1r gener 1909 Modifica el valor a Wikidata
Collins (Mississipi) Modifica el valor a Wikidata
Mort17 desembre 1992 Modifica el valor a Wikidata (83 anys)
Los Alamitos (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Pneumònia i insuficiència cardíaca Modifica el valor a Wikidata)
12è President de la SAG
1963 – 1965
← George ChandlerCharlton Heston → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióSam Houston State University Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactor, actor de televisió, actor de cinema, sindicalista Modifica el valor a Wikidata
Activitat1940 Modifica el valor a Wikidata –  1985 Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Republicà dels Estats Units Modifica el valor a Wikidata
GènereWestern Modifica el valor a Wikidata
Família
GermansSteve Forrest Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0000763 Allocine: 1297 Rottentomatoes: celebrity/dana_andrews Allmovie: p1708 TCM: 161086 TV.com: people/dana-andrews IBDB: 94661 TMDB.org: 13578
Musicbrainz: 4c93e6d3-5310-47d7-aa48-8c05d72ca53e Discogs: 2589296 Find a Grave: 6502782 Modifica el valor a Wikidata

Dana Andrews, de nom Carver Dana Andrews (Collins, Mississipi, 1 de gener de 1909 - Los Alamitos, Califòrnia, 17 de desembre de 1992), va ser un actor estatunidenc. És conegut pels seus papers en Els millors anys de la nostra vida de William Wyler i Laura d'Otto Preminger.

Biografia[modifica]

Nascut en una granja prop de Collins (Mississipi, comtat de Covington), és el tercer dels nou fills d'Annis i Charles Forrest Andrews, un pastor baptista. Li posen els noms de dos dels professors del seu pare. La família no triga a marxar cap a Texas, on s'instal·la a Huntsville, lloc de naixement dels fills més petits (entre ells, l'actor Steve Forrest).

Després d'haver anat a l'escola local, Dana Andrews va fer estudis de gestió a Houston. Va treballar breument com a comptable per a Gulf & Western.

El 1931, es va traslladar a Los Angeles, per provar una carrera de cantant, tot fent petites feines, com a empleat d'una benzinera. Un dels seus empresaris li va pagar estudis de cant clàssic, així com a la Playhouse de Pasadena, prestigiós teatre i escola d'art dramàtic. Andrews va ser contractat per Samuel Goldwyn i, nou anys després de la seva arribada a Los Angeles, li van oferir el seu primer paper al cinema, en el western de William Wyler El foraster, que protagonitzava Gary Cooper.

El paper d'Andrews en The Ox-Bow Incident de William A. Wellman, amb Henry Fonda, és sovint citat com un dels millors del seu començament de carrera. Va fer excel·lents papers en Laura, en què tenia davant Gene Tierney i en The Best Years of Our Lives, que va guanyar nou Oscars. Molts consideren que es tracta del seu millor paper.

Des de 1950, l'alcoholisme va començar a pertorbar la seva carrera[1] (fins i tot va estat a punt de costar-li la vida al volant). Va ser aïllat a papers secundaris i a personatges de sèrie B, de vegades bons (va declarar un dia que havia guanyat més en el sector immobiliari que com a actor). Tanmateix, la cimera artística de la seva carrera se situa sens dubte el 1956, amb les dues últimes pel·lícules rodades per Fritz Lang als Estats Units: Mentre Nova York dorm i Beyond a Reasonable Doubt.

El 1963, va ser elegit president del Gremi d'actors. El 1972, després de quatre anys de sobrietat, va ser una de les primeres celebritats a fer una declaració pública a favor d'Alcohòlics anònims.

Dana Andrews es va casar amb Janet Murray el 1932. Ella va morir el 1935, poc temps després del naixement del seu fill David (músic i compositor, mort d'hemorràgia cerebral el 1964). El 17 de novembre de 1939, es va casar en segones núpcies amb l'actriu Mary Todd. Van tenir tres fills: Katharine, el 1942, Stephen, el 1944, i Susan, el 1948. Malgrat el seu èxit, la família vivia a Studio City en una casa relativament modesta, comprada al realitzador Jacques Tourneur.

Tot i que Dana Andrews va provar fer de cantant abans de llançar-se al cinema, només canta en una pel·lícula, State Fair, de Henry King (1945) i la seva veu és doblada!

Al final de la seva vida, Andrews va patir la malaltia d'Alzheimer. Va morir el 1992 de problemes cardíacs i de pneumònia.

Filmografia[modifica]

Referències[modifica]

  1. Severo, Richard. «Dana Andrews, Film Actor of 40's, Is Dead at 83». The New York Times, 1992.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dana Andrews