Dandara

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
No s'ha de confondre amb l'indret egipci Dandara (Egipte).
Infotaula de personaDandara
Biografia
Naixementsegle XVII Modifica el valor a Wikidata
valor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Mort6 febrer 1694 Modifica el valor a Wikidata
Capitania de Pernambuco (Brasil colonial) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortSuïcidi Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Grup ètnicAfrobrasilers Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióguerrera Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
ConflicteGuerra de Palmares Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeZumbi dos Palmares Modifica el valor a Wikidata
FillsMotumbo, Acaiuba Zambi Modifica el valor a Wikidata

Dandara fou una guerrera afrobrasilera[1] del període colonial del Brasil. Fou casada amb Zumbi dos Palmares i tingué tres fills.[1][2] Després de ser arrestada el 6 de febrer de 1694, decidí suïcidar-se llençant-se al buit d'una pedrera,[1] rebutjant així tornar a una vida d'esclavitud. Avui en dia segueix sent una figura misteriosa perquè no es coneix gaire sobre la seva vida. La majoria de les seves històries són múltiples i inconnexes.[3]

Personalitat i habilitats[modifica]

Descrita com una heroïna, dominà les tècniques de capoeira i lluità en moltes batalles amb homes i dones per defensar Palmares, el lloc de Pernambuco on anaren a viure de manera segura els esclaus fugitius. Palmares fou establerta al segle xvii a la Serra da Barriga, en l'estat d'Alagoas, perquè fos difícil d'accedir gràcies a la densa vegetació de l'àrea.

Es desconeix si nasqué al Brasil o a l'Àfrica. Quan fou una noia jove, s'uní a un grup d'afrobrasilers per a lluitar en contra de l'esclavitud al Brasil. Ajudà a crear estratègies per a protegir Palmares. Destacà com a lluitadora, però també tingué interès en la caça i l'agricultura. Plantà blat de moro, mandioca, mongeta, moniato, canya de sucre i banana.

La població de Palmares produí eines per l'agricultura i armes per a la guerra. També treballaren amb fusta, terrissa i metall. Inicialment, totes les activitats i feines de la població estigueren destinades a mantenir una comunitat autogestionada, no obstant, alguns dels seus membres comerciaren amb pobles i molins de la regió.

Història[modifica]

A principis de la dècada de 1630, amb la invasió neerlandesa del Brasil, s'esdevingueren freqüentment atacs a Palmares. Segons les històries sobre Dandara, tingué una funció important en el trencament de relacions del seu marit amb el seu oncle Ganga Zumba, qui fou el primer gran cap de Quilombo dos Palmares. L'any 1678, Ganga Zumba signà un tractat de pau amb el govern de l'estat de Pernambuco. El tractat declarà que les persones de Palmares que havien estat arrestades fossin alliberades. També, tots aquells nascuts a Palmares fossin persones lliures, no esclaus, i tinguessin permís per involucrar-se en el comerç. A canvi, les persones de Palmares havien de lliurar a les autoritats els esclaus fugitius que es desplaçaren fins a la ciutat a la recerca de refugi. Es pensa que Dandara i Zumbi dos Palmares s'oposaren al tractat perquè no abolia l'esclavitud. Ganga Zumba fou assassinat per un dels seus conciutadans que s'oposà a la proposta.[3]

Família[modifica]

Arbre genealògic de Dandara, basat en les informacions del web de TV Brasil,[4] de Reginaldo de Souza Santos[1] i de Décio Freitas:[5]

 
 
 
 
 
Algun rei del Congo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aqualtune
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ganga Zumba
 
Ganga Zona
 
Sabina
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zumbi dos Palmares
 
 
 
 
 
 
Dandara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Motumbo
 
Harmódio
 
Aristogíton

Tributs[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 de Sousa Santos, Reginaldo. «Damas negras» (en portuguès brasiler). A Tribuna de Mato Grosso, 22-11-2009. Arxivat de l'original el 2022-03-27. [Consulta: 25 setembre 2022].
  2. «Dandara: A Face Feminina de Palmares» (en portugués). Geledés.org.br, 20-10-2011. [Consulta: 3 novembre 2016].
  3. 3,0 3,1 Tinoco, Dandara. «Descrita como heroína, Dandara, mulher de Zumbi, tem biografia cercada de incertezas» (en portugués). Instituto Humanitas Unisinos, 19-11-2014. [Consulta: 3 novembre 2016].
  4. Aqualtune Arxivat 2010-04-01 a Wayback Machine., Semana da Consciência Negra
  5. Décio Freitas, Palmares - A Guerra dos Escravos, Edições Graal, 1982
  6. «11 Minutes of Nintendo Switch Gameplay (Metroidvania-Style Game)» (en anglès). IGN.com, 08-03-2017. [Consulta: 24 gener 2018].
  7. «Dandara» (en anglès). Longhathouse.com. [Consulta: 4 setembre 2018].
  8. «Livro dos Heróis terá Ulysses Guimarães, Dandara dos Palmares e Luiza Mahin» (en portuguès brasiler). Câmara dos Deputados, 29-04-2019. [Consulta: 4 agost 2022].