Daniel (nom)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Daniel de l'hebreu דָּנִיֵּאל (Daniyyel o Dāniyyêl), és un nom propi que prové de les paraules dan,[1][2] i de la paraula semítica El’.[3] Cal mencionar que la inclusió de El’ en aquest nom, el converteix, al seu torn, en una forma teofòrica o "nom diví".[4] En conjunt, Dan-i-El és interpretat com a Déu és el meu jutge o com a Justícia de Déu. A vegades, el nom anglès Dennis és considerat versió de Daniel en aquest idioma, el que és incorrecte, ja que aquest nom està incorporat en la seva forma original en aquesta llengua, com en la majoria de les occidentals. Dennis és l'equivalent anglès de Dionis, que prové de la forma francesa Denis.


Variants en altres idiomes[modifica | modifica el codi]

Idioma Forma Escritura original
Hebreu Daniyyel / Dāniyyêl דָּנִיֵּאל
Alemany, anglès i francès Daniel -
Àrab Dāniyāl دانيال
Armeni Daniel -
Bretó Deniel -
Txec i Eslovac Daniel -
Croata i eslové Danijel -
Finlandès Daniel -
Georgià Danieli დანიელი
Grec Daniél Δανιήλ
Holandès Daniël -
Irlandès Dainéal, Daniél, Dónall -
Islandès Daníel -
Italià Daniele -
Japonès Daniel ダニエル
Lituà Danielius -
Persa Dāniyāl / Danial دانيال
Persa Dani داني
Portuguès Daniel -
Rōmaji Danieru -
Rus Daniil Даниил
Sard Danièli -
Serbi Danilo Данило
Suec Daniel -
Turc Danyal -
Basc Danel -

Notes[modifica | modifica el codi]

  1. Del hebreu: משפט, que la seva traducció al català és llei, i interpretat en aquest nom com jutge o justícia.
  2. En aquest nom, Dan és acabada en i, ja que li donà un caràcter possesiu, per el que el camp semàntic complet de Dan en aquest nom és el de La Justícia de....
  3. De l'hebreu: אֵל, que originalment s'utiliza per a denominar a la divinitat principal del panteó ugarític, el déu El’, i que més tard fou utilizada per diferents pobles del Llevant mediterráni, o bé per referir-se a qualsevol divinitat, o per incluir-la en els noms de moltes divinitats de la regió, entre elles Elohim, Baal i Alá.
  4. En la càbala, molts àngels posseeixen noms que acaben en El, com l'Arcàngel Miquel o Arcàngel Gabriel. Això dona a entendre que tals àngels són emanacions de Déu per el judaisme, la seva força, poder, o en el cas de Daniel, la seva justícia.