Dahes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Daoi)
Infotaula de grup humàDahes

Modifica el valor a Wikidata
Tipustribu Modifica el valor a Wikidata

Els dahes (en llatí Dahae; en persa داه‍ان 'Dāhān'; en grec antic Δάοι, Δάαι, Δαι, Δάσαι 'Dáoi, Dáai, Dai, Dasai'; en sànscrit 'Dasa'; en xinès 大益 'Dayi')[1] eren una tribu de les estepes de l'est de la mar Càspia. Estrabó els classifica entre les tribus Saces i massagetes, dins del grup de les tribus escites. Es subdividien en Parnis o Aparnis (que vivien a Hircània), Xantis (Xanthii) i Pissuris. Alexandre el Gran es va trobar amb els dahes a la vora de l'Oxus, i els va sotmetre.

Els dahes es movien d'emplaçament i Arrià de Nicomèdia els situa a l'Iaxartes. D'ells es diu que eren guerrers molt agressius i indòmits. Darios III de Pèrsia els tenia a la seva cavalleria i Alexandre el Gran i el selèucida Antíoc III els van tenir com arquers a cavall i com a soldats d'infanteria.

Alguns els fan origen (per una branca emigrada a l'oest) dels dacis.[2]

Referències[modifica]

  1. Rodríguez Adrados, Francisco (dir.). Diccionario griego-español. 4, [Basileutos-daimon]. Madrid: Instituto de filologia, Consejo superior de investigaciones cientificas, 1994, p. 859. ISBN 9788400074364. 
  2. Daryaee, Touraj (ed.). Oxford handbook of Iranian history. Nova York: Oxford University Press, 2012, p. 168. ISBN 9780199390427.