El capital

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Das Kapital)
Aquest article tracta sobre l'obra d'economia política de Karl Marx. Si cerqueu la pel·lícula de 2012 dirigida per Costa-Gavras, vegeu «El capital (pel·lícula)».
Infotaula de llibreEl capital
(de) Das Kapital Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
SubtítolKritik der politischen Ökonomie Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra escrita Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorKarl Marx Modifica el valor a Wikidata
Llenguaalemany Modifica el valor a Wikidata
PublicacióAlemanya, 1867 Modifica el valor a Wikidata
Creació1844 ↔ 1894
EditorFriedrich Engels Modifica el valor a Wikidata
Format perCapital, Volume I (en) Tradueix
Capital, Volume II (en) Tradueix
Capital, Volume III (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Temacapitalisme, economia política, filosofia social i teoria econòmica Modifica el valor a Wikidata
Gènereassaig Modifica el valor a Wikidata
Representa l'entitatplusvàlua, Teoria del valor treball, tendència decreixent de la taxa de guany, bretxa metabòlica, Juggernaut i Après nous le déluge (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Movimentmarxisme Modifica el valor a Wikidata

El capital. Crítica de l'economia política (en alemany: Das Kapital. Kritik der politischen Ökonomie) és un tractat d'economia política escrit per Karl Marx. És una anàlisi crítica del capitalisme i les seves pràctiques econòmiques. Marx basa el seu treball en el dels economistes clàssics com Adam Smith, David Ricardo. Incorpora també la metodologia dialèctica de G.W.F. Hegel i idees provinents del socialisme francès d'autors com Pierre-Joseph Proudhon.

Marx revela la principal injustícia del capitalisme en la seva teoria de la plusvàlua, que situa l'origen del benefici empresarial en el fet que l'empresari paga com a salari menys del valor real del treball aportat per l'obrer.

Marx publica el primer volum d'El capital el 17 de juliol de 1867 a Londres. Malgrat que es mor abans d'acabar el segon i el tercer volums, el seu amic i col·laborador Friedrich Engels recull i edita els seus manuscrits i publica el segon i tercer volums el 1885 i 1894, respectivament.

Tema[modifica]

En l'obra El Capital. Crítica de l'Economia política (1867), Karl Marx proposa que la força motivadora del capitalisme es troba en l'explotació del treballador, el treball impagat del qual és la màxima font de beneficis i d'excedents. El patró (empresari) pot demanar la propietat dels beneficis perquè és propietari dels mitjans de producció, els quals estan legalment protegits per l'estat capitalista mitjançant drets de propietat.

Enllaços externs[modifica]