David Allan

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

David Allan (Alloa, Escòcia, 13 de febrer de 1744 -6 d'agost de 1796) va ser un pintor escocès, conegut sobretot per les seves pintura de temàtica històrica.

Autoretrat de David Allan, 1770.

Nascut a Alloa, quan va deixar l'acadèmia de pintura de Foulis a Glasgow (1762), després de set anys d'estudi reeixit, va obtenir el mecenatge de Lord Cathcart i d'Erskine de Mar, a la finca en la qual havia nascut. Erskine li va possibilitar viatjar a Roma (1764), on va romandre durant diversos anys ocupat principalment en copiar els antics mestres.

Entre les seves pintures originals, hi trobem l'Origen del Retrat, avui exposat a la National Gallery a Edimburg que representa a una donzella coríntia dibuixant l'ombra del seu amant— ben conegut a través de l'excel·lent gravat de Domenico Cunego. Amb aquest quadre va aconseguir la medalla d'or que donava l'Acadèmia de San Lucas l'any 1773 pel millor exemple de composició històrica.

A la vuelta de Roma en 1777, vivió un tiempo en Londres, y se ocupí con la pintura de retratos. En 1780 se trasladó a Edimburgo, donde a la muerte de Alexander Runciman en 1786, fue nombrado director y maestro de la Academia de Artes. Allí pintó y grabó en aguatinta una variedad de obras, aquellas de las cuales por las que es más recordado--como Boda escocesa, Baile de las Highlands, Instrumento de arrepentimiento y su Ilustración del Buen Pastor--siendo destacable por su humor cómico. A veces se le llamó el «Hogarth escocés».

A la tornada de Roma el 1777, va viure durant un temps a Londres, i es ocupí amb la pintura de retrats. El 1780 es va traslladar a Edimburg on, amb la mort d'Alexander Runciman el 1786, va ser nomenat director i mestre de l'Acadèmia d'Arts. Allà va pintar i va gravar en aiguatinta una varietat d'obres, aquelles de les quals per les que és àmpliament reconegut. Per exemple, el és recordat pel Casament escocès, Ball de les Highlands, Instrument de penediment i el seu Il·lustració del Bon Pastor que destaca pel seu humor còmic. A vegades se'l va ser descrit com el «Hogarth escocès».

El casament de les Highlands, David Allan, 1780.

Referències[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]