De Materia Medica

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Codex Vindobonensis o Dioscòrides de Viena.
Còpia en àrab de De materia medica, segle XIII, on es descriu i dibuixa la vinya Vitis.

De materia medica (Περί ὕλης ἰατρικής en l'original en grec, "els materials de la medicina" en català) és una obra en cinc volums escrita per Dioscòrides i precursora de la farmacopea moderna. En el prefaci es descriu l'objectiu de l'obra: "sobre la preparació, propietats i proves de medicines". El text descriu unes 600 plantes medicinals, incloent la mandràgora, uns 90 minerals i al voltant de 30 substàncies d'origen animal. A diferència d'altres obres clàssiques, aquest llibre va tenir una gran difusió en època medieval en grec i en altres llengües com el llatí i l'àrab.

El còdex més antic que es conserva és del segle VI i va ser copiat per a Anicia Juliana, filla de l'emperador romà Anici Olibri. Aquest manuscrit consta de 491 folis i gairebé 400 il·lustracions. Es coneix com Codex Vindobonensis ("Còdex de Viena") o, simplement, com el "Dioscòrides de Viena".

Va ser traduïda a l'àrab al segle IX i en llatí el 1478. Andrés Laguna el va traduir al castellà.

La primera edició del llibre de Dioscòrides, parcialment depurada d'afegits medievals la va fer l'impressor de València Aldo Manuzio el 1499.[1]

Pius Font i Quer publicà un conegut llibre de botànica sota el subtítol el Dioscòrides renovat que es basa en la traducció feta per Andrés de Laguna.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. MIGUEL ALONSO, Aurora, «Las ediciones de l'obra de Dioscórides en el siglo XVI. Fuentes textuales e iconográficas», en LAGUNA, Andrés, Pedacio Dioscórides Anazarbeo. Acerca de la materia medicinal y de los venenos mortíferos, edición de 1566, Madrid, Fundación de Ciencias de la Salud, 1999

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  1. Volumen I: Libros I-III. ISBN 978-84-249-1958-0. 
  2. Volumen II: Libros IV-V. ISBN 978-84-249-1959-7. 
Sobre De materia medica

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: De Materia Medica Modifica l'enllaç a Wikidata