Deadose

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàDeadose
Geografia
Originari deTexas (EUA) Modifica el valor a Wikidata
El riu Brazos i la seva conca

Els deadose eren un grup d'amerindis de l'actual Texas força relacionats amb els jumanos, yojuanes, bidais i altres grups que vivien a la Rancheria Grande del riu Brazos a l'est de Texas a començaments del segle xviii.

Com altres grups a Rancheria Grande, els deadose es van traslladar a les missions del riu San Gabriel per la dècada de 1740. Els deadose van ser juntament amb el Yojuane, mayeye i Bidai que va demanar als missioners franciscans venir i establir missions per a ells.[1] Tanmateix molts dels deadose, igual que els bidai i akokisa només cercaven el veïnatge de les missions per comerciar amb els soldats. També havien establert xarxes comercials que s'estenien als francesos de Louisiana.[2] En 1750 els deadose i els bidai i akokisa associats a la Missió de San Ildefonso organitzaren una aliança amb els ais, hasinais, kadohadachos, nabedaches, yojuanes, tawakonis, yatasis, kitsais, naconos i tonkawes per atacar els apatxes. Els deadose no van tornar a la missió fins a 1752.[3]

A la missió els deadose es van barrejar en gran manera amb els akokisa i bidai.[4]

Notes[modifica]

  1. Barr, Peace Came in the Form of a Woman, p. 131
  2. Anderson, The Indian Southwest, p. 86
  3. Barr, Peace Came in the Form, p. 146
  4. Barr, Peace Came in the Form, p. 156-157

Bibliografia[modifica]

  • Anderson, Gary Clayton. The Indian Southwest. Norman: University of Oklahoma Press, 1999.
  • Barr, Juliana. Peace Came in the Form of a Woman: Indians and Spaniards in the Texas Borderlands. Chapel Hill: University of North Carolina Press, 2007.