Defecació

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
El perfumador

La defecació o egestió és el procés biològic d'eliminació de la femta. Després de la digestió i absorció de nutrients, encara hi ha substàncies que no han estat absorbides. Aquestes, passen a l'intestí gros gràcies als moviments peristàltics de les seves parets. En aquesta part s'absorbeix quasi tota l'aigua i les sals minerals, amb la qual cosa els residus de la digestió es van fent més sòlids fins que es transformen en matèries fecals.

Una gavina defecant en ple vol

A l'intestí gros hi ha, a més a més, un gran nombre de bacteris simbiòtics (com Escherichia coli), que fermenten i descomponen les restes que no han estat absorbides. Durant aquest procés, els bacteris sintetitzen algunes vitamines, com la B12 o la K, que també són absorbides i produeixen gasos intestinals causants de la mala olor.

Anatomia de l'anus i el recte.

Finalment, els excrements s'acumulen durant algun temps al darrer tram de l'intestí; el recte. Una vegada aquí, són eliminats i expulsats periòdicament a l'exterior a través de l'anus, mitjançant l'egestió.

Després d'haver passat per l'intestí prim i gruixut, el quimo ja és matèria fecal, pel que va a emmagatzemar-se al colon per a després rebutjar-se. Hi ha diverses "vàlvules" per a mantenir la femta fins a l'hora de la defecació. Quan s'acumula matèria suficient, el sistema parasimpàtic relaxa l'esfínter intern de l'anus (involuntari), que porta com reflex la constricció de l'esfínter extern (voluntari) i la tensió del múscul elevador de l'anus. Juntament amb això, ve la necessitat de defecar.

Imatge de l'aparell digestiu

El múscul elevador de l'anus produeix un angle entre el recte i l'esmentat orifici, com quan es doblega una mànega (es tanca el pas de la matèria al tancar el conducte). Al moment de defecar, l'esfínter extern es relaxa voluntàriament i el múscul elevador de l'anus es relaxa, cosa que dóna lloc a un canvi de 90° a 15° entre el recte i l'anus. Això permet l'evacuació de la femta. Per tot això, es necessita una força que empenyi i s'encarregui de la pressió intraabdominal. Al tibar els músculs de les parets abdominals (licitar), s'incrementa la pressió abdominal i s'acaba evacuant.

La regulació es deu a l'actuació de diversos components del sistema nerviós. En un primer lloc, és el sistema nerviós entèric, que davant la distensió del recte per l'arribada de la femta, estimula els moviments peristàltics en massa de l'intestí gruixut. També s'estimula el sistema parasimpàtic per la relaxació de l'esfínter intern, a través del nervi sacre. Finalment, l'escorça cerebral, de forma voluntària a través dels nervis pudents, relaxa l'esfínter extern. Si conscientment es reprimeix el reflex de la defecació, els senyals del parasimpàtics cessen i no es repeteixen fins que no es tornen a produir més moviments en massa, especialment després dels menjars. Els animals que manquen de control voluntari tenen un reflex gastrocòlic.

Origen evolutiu[modifica | modifica el codi]

Sembla que l'aparició d'éssers pluricel·lulars amb tub digestiu desenvolupat es remunta a més de 1600 milions d'anys enrere, si atenem a la interpretació i a les datacions dels descobriments de Rasmussen i col·laboradors als sorrals de Chorhat.

Existeixen fòssils que evidencien que, ja en el període Vendiense, fa 570 milions d'anys, alguns cucs van evolucionar cap a una solució de continuïtat en el seu tub digestiu, algun dels quals, el seu desenvolupament embrionari donà lloc a la boca (protóstoms), mentre que en uns altres donà lloc a l'anus (deuteróstoms), cosa que va permetre defecar al mateix temps que s'ingerien aliments.

La formació de femta comporta un tractament de les deixalles que després del seu emmagatzematge i compactació fa que la matèria orgànica expel·lida abasti un volum suficient per enfonsar-se ràpidament cap al fons marí, on no abunda l'oxigen ni els bacteris capaços d'aprofitar-la per a la respiració.

Nick Lane, en el seu llibre Oxygen, cita un intel·ligent article publicat al Nature el 1995 per Graham Logan et al. En aquest article s'exposa que l'augment de la grandària mitjana de les masses orgàniques provocada per l'aparició de la defecació va poder ocasionar un soterrament massiu de matèria orgànica als sediments, en enfonsar-se més ràpidament al mar, la seva posterior retirada del cicle del carboni i, com a conseqüència, una acumulació sense precedents de l'oxigen en l'atmosfera, que segons aquesta teoria no provindria exclusivament de la fotosíntesi.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Guyton, Arthur C.; Hall, John I. 2006. Tractat de Fisiologia Mèdica (11 ed.). Philadelphia: Elsevier Saunders