Dendrocignins

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Dendrocigní)
Infotaula d'ésser viuDendrocignins
Dendrocygninae Modifica el valor a Wikidata

Ànec arbori de cara blanca
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdreAnseriformes
FamíliaAnatidae
SubfamíliaDendrocygninae Modifica el valor a Wikidata
Reichenbach, 1853
Gèneres i Espècies

Els dendrocignins (Dendrocygninae) o ànecs arboris, són una subfamília dels anàtids (Anatidae).[1] Alguns autors però, els han classificat com una família independent (Dendrocygnidae)[2] o com una tribu (Dendrocygnini) dins de la subfamília dels anserins (Anserinae) (Terres & NAS, 1991).

Distribució[modifica]

Les diferents espècies estan distribuïdes per totes les zones tropicals i subtropicals del món. En general cada una d'elles està confinada a zones petites, però l'ànec arbori bicolor, es distribueix per les dues Amèriques, Àfrica Oriental, Madagascar i Àsia Meridional.

Descripció[modifica]

En general són ànecs petits, tenen potes i colls llargs i una postura erecta. Caminen hàbilment. Les ales són amples, el que les proporciona més habilitat per maniobrar que velocitat en el vol. No hi ha dimorfisme sexual.

Comportament[modifica]

El nom en anglès, "whistling ducks" (ànec xiulador) fa referència a les seves vocalitzacions. El nom català d'ànecs arboris, fa referència al costum de descansar sobre les rames dels arbres. Tenen capacitat per bussejar. Són molt gregaris, volant en grans esbarts des dels dormidors nocturns.

Sistemàtica[modifica]

S'han distingit nou espècies d'ànecs arboris, classificats en dos gèneres.

Amb el gènere africà Thalassornis, s'ha fet de vegades una subfamília diferent (Thalassorninae). També s'han assenyalat similituds amb els Oxyurinae.

Referències[modifica]

  1. Referència Alan P. Peterson
  2. «Sibley». Arxivat de l'original el 2013-11-11. [Consulta: 7 novembre 2009].