Denis Papin

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Denis Papin

Denis Papin va néixer el 22 d'agost de 1647 a Chitenay, i encara no se segur el dia ni l'any de la seva mort, però si se sap que va ser en algun lloc d'Anglaterra. Va ser un físic i inventor francès.

La vida a França[modifica | modifica el codi]

Va néixer a Chitenay, (Loir-et-Cher, Regió Centre), Papin va assistir a una escola jesuïta, i des del 1661 va assistir a la Universitat d'Angers, on es va graduar amb un títol en medicina al 1669. El 1673, mentre treballava amb Christiaan Huygens i Gottfried Leibniz, a París, es va interessar en l'ús d'un buit per a generar energia motriu.

Primera visita a Londres[modifica | modifica el codi]

Papin va visitar per primera vegada Londres el 1675, i va treballar amb Robert Boyle, on va fer la publicació d'un compte del seu treball Continuation of New Experiments (Continuació de nous experiments) (1680).[1] Durant aquest període, Papin va inventar el digestor de vapor, una mena d'olla a pressió amb una vàlvula de seguretat.[2] La primera vegada que es va dirigir al Royal Society de Londres amb el seu digestor fou el 1679

Alemanya[modifica | modifica el codi]

La primera màquina a vapor de pistó, 1690.

Com hugonot, Papin es va veure molt afectat per les restriccions creixents imposades pels protestants de Lluís XIV de França i la revocació definitiva de l'Edicte de Nantes el 1685. A Alemanya va viure amb companys exiliats hugonots de França, i el 1687 va ocupar un lloc acadèmic.

Al 1689, Papin va suggerir una campana de busseig que la pressió i l'aire fresc de dins pot ser gestionada per una bomba de força o de manxa. L'enginyer John Smeaton va utilitzar aquest disseny al 1789.[3][4]

Mentre que a Marburg al 1690, havent observat l'energia mecànica de la pressió atmosfèrica en el seu "digestor", va construir un model d'una màquina de vapor de pistó, el primer del seu tipus.[5]

Ell va continuar treballant en els motors de vapor els següents quinze anys. El 1695 es va traslladar de Marburg (Kassel). El 1705 va desenvolupar un motor de vapor amb l'ajuda de Gottfried Leibniz, sobre la base d'una invenció de Thomas Savery, però utilitzant la pressió de vapor. Els detalls del motor van ser publicats en 1707.

Durant la seva estada a Kassel, Alemanya, al 1704, també es va construir un vaixell impulsat per la seva màquina de vapor. El motor era mecànicament vinculats a rems. Això llavors ho faria el primer en construir un vaixell de vapor.

Retorn a Londres[modifica | modifica el codi]

Papin va tornar a Londres el 1707, deixant la seva dona a Alemanya. Diversos dels seus treballs van ser a la Royal Society entre 1707 i 1712, sense pagar-li, de la qual es queixava amargament. Les idees de Papin van incloure una descripció del seu motor atmosfèric de vapor al 1690, similar a la construcció i posada en ús per Thomas Newcomen el 1712, casualment sembla ser l'any de la mort de Papin. Encara que no hi ha evidència de joc brut, les intrigues polítiques i religioses afectaren a la ciència del dia, així com les rivalitats personals. Com a amic de Leibniz, Papin hauria estat en desacord amb Isaac Newton, president de la Royal Society.

L'última evidència sobre el parador de Papin va ser una carta que va escriure a Hans Sloane amb data de 23 de gener del 1712. Es creu que va morir aquell mateix any i va ser enterrat a la boca d'un captaire sense marcar. Segons algunes fonts Papin va poder traslladar-se amb posterioritat a Alemanya i morir allà entre 1714 i 1716 però és dubtós que pogués fer-se amb els diners necessaris per costejar el viatge de tornada.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Anita McConnell, 'Papin, Denis (1647–1712?)', Oxford Dictionary of National Biography, Oxford University Press, 2004
  2. Tredgold, Thomas. The steam engine: comprising an account of its invention and progressive improvement (en anglès). J. Taylor, 1827, p.7. 
  3. Davis, Robert. Siebe Gorman & Company Ltd. Deep Diving and Submarine Operations. 6ª, 1955, p. 693. 
  4. Acott, C.. «A brief history of diving and decompression illness.» (en anglès). South Pacific Underwater Medicine Society journal, 26, 1999. ISSN: 0813-1988.
  5. The Steam-Engine and Other Heat-Engines (en anglès). CUP Archive, p.7. 

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Robert H. Thurston, A History of the Growth of the Steam-Engine. Nova York, D. Appleton and Company, 1878.
  • Denis Papin, Nouvelle manière pour lever l'eau par la force du feu. Kassel, Jacob Estienne, 1707. Bibliothèque nationale de France.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Denis Papin
  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Denis Papin» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive.