Dentadura permanent

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Dents permanents)
Infotaula anatomiaDentadura permanent
Boca d'un adult mostrant la seva dentadura permanent
Detalls
Llatídentes permanentes
Part deDentició Modifica el valor a Wikidata
Identificadors
TAA05.1.03.077 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 75152 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Terminologia anatòmica

La dentadura permanent és el segon conjunt de dents formats en mamífers. Al vell món dels simis (inclosos els humans), hi ha trenta-dues dents permanents, que consten de:

La primera dent permanent sol aparèixer en la boca al voltant dels sis anys, i la boca estarà llavors en un període de transició amb les dents de llet i les permanents. És a dir, hi haurà una dentadura mixta fins que l'última dent de llet es perdi. Les primeres dents permanents en erupció són els primers molars permanents que apareixen a través de les genives a la part posterior, just darrere dels últims molars de llet. Aquests primers molars permanents són les dents més importants per al correcte desenvolupament d'una dentadura adulta. Fins a l'edat de tretze anys, apareixeran 28 de les 32 dents permanents.

La dentadura permanent es completarà molt de temps després. Les quatre últimes dents en els adults, un a la part posterior de cada arc dental apareixeran, habitualment, entre els 17 i 25 anys. Aquesta és la raó per la qual s'anomenen els queixals del seny.

És possible tenir dents addicionals, o "supernumeràries". Aquest fenomen és erròniament i popularment interpretat com "un tercer conjunt de dents". Aquestes dents poden entrar en erupció a la boca o queden incloses en l'os.

Vegeu també[modifica]