Departament de Nueva Segovia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaDepartament de Nueva Segovia
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 13° 38′ N, 86° 29′ O / 13.63°N,86.48°O / 13.63; -86.48
EstatNicaragua Modifica el valor a Wikidata
CapitalOcotal Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Població humana
Població208.523 (2005) Modifica el valor a Wikidata (59,73 hab./km²)
Geografia
Superfície3.491 km² Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari
ISO 3166-2NI-NS Modifica el valor a Wikidata

El Departament de Nueva Segovia és un departament de Nicaragua. La seva capçalera departamental és la ciutat d'Ocotal. Limita al sud amb el departament de Madriz; a l'est amb el departament de Jinotega i a l'oest i nord amb la República d'Hondures, de la qual la separa, com a frontera natural, la serralada de Dipilto i Jalapa, en la qual destaca el turó Mogotón, el punt més elevat de Nicaragua amb 2.108 metres d'altura.

Municipis[modifica]

  1. Ciudad Antigua
  2. Dipilto
  3. El Jícaro
  4. Wiwilí
  5. Jalapa (Nicaragua)
  6. Macuelizo (Nicaragua)
  7. Mozonte
  8. Murra
  9. Ocotal
  10. Quilalí
  11. San Fernando
  12. Santa María

Història[modifica]

Nueva Segovia va ser una de les primeres regions colonitzades pels conqueridors espanyols. En 1525 Gabriel de Rojas va explorar el territori a la recerca de mines d'or.

En 1543, Diego de Castañeda va fundar la primera població de Segovia (Ciutat Vella) nomenant-la així per afalagar al governador Rodrigo de Contreras, natural d'allí. Es trobava localitzada en l'afluència dels rius Coco i Jícaro, prop de l'actual Quilalí, però va ser envaïda i cremada per indis de la regió, possiblement matagalpes, anomenats aleshores xicaques.

En 1611, es funda la segona Segovia (actual Ciudad Antigua), una pròspera població colonial diverses vegades assaltada pels pirates i aventurers anglesos que auxiliats pels miskitos remuntaven el riu Coco. En 1688 va ser cremada pels bucaners, en el seu últim i fallit intent per saquejar l'argenteria del temple.

En 1780, es va fundar el poblat d'Ocotal en el seu actual assentament. Abans de la Guerra Nacional de Nicaragua de 1856-1857, la província de Segòvia abastava tota la regió nord de Nicaragua. El Departament de Nova Segòvia va ser creat en 1858; comprenia llavors els actuals departaments de Madriz i Nord d'Esteli, i l'extensa comarca de Bocay (Matagalpa-Jinotega).

En successius desmembraments ha quedat reduït a la seva extensió actual, incloent una banda de 12 quilòmetres a l'oest i paral·lela al ric Coco, annexada recentment al municipi de Güigüilí, en el departament de Jinotega.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Departament de Nueva Segovia