Depressió del Caspi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaDepressió del Caspi
(kk) Kazkh Modifica el valor a Wikidata
Imatge
TipusTerra baixa Modifica el valor a Wikidata
Part deplana europea oriental Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaRússia Modifica el valor a Wikidata
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 47° 32′ N, 49° 00′ E / 47.53°N,49°E / 47.53; 49
Dades i xifres
Altitud−28 m
149 m Modifica el valor a Wikidata
Punt més altBolshoye Bogdo (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  (152 m Modifica el valor a Wikidata)
Superfície200.000 km² Modifica el valor a Wikidata
La depressió del Caspi i el nord de la mar Càspia des de l'espai

La depressió del Caspi o depressió caspiana (en rus:Прикаспийская низменность) és una regió plana que es troba a la part nord de la mar Càspia. En la seva totalitat està per sota del nivell del mar.[1] És la part nord de la depressió aralocaspiana que es troba al voltant de la mar d'Aral i la mar Càspia.

La depressió caspiana és a 28 m per sota del nivell del mar en contacte amb la riba nord de la mar Càspia. La depressió es troba al punt final del desert de Ryn, i es troba entre Kazakhstan i Rússia. La majoria de la república russa de Kalmykia es troba a la depressió del Caspi. El Volga i el riu Ural flueixen cap a la mar Càspia per aquesta regió. Els deltes dels rius Volga i Ural ´formen grans aiguamolls. Ocupa una superfície de 200.000 quilòmetres². Les dues ciutats principals d'aquesta zona són Astracan a Rússia i Atirau al Kazakhstan

El nord de la depressió caspiana tenen un clima continental semiàrid, ja que tenen una pluviometria anual de 300 litres o menys i menys del 10% de la regió està sota regadiu. Kharakhià, és el punt més baix del Kazakhstan, es troba en aquesta part nord de la depressió a 132 metres per sota del nivell del mar.

Geografia[modifica]

Es creu que aquesta depressió va estar formada per forces tectòniques. Aquesta zona és molt rica en reserves de petroli i de gas, els oleoductes i gasoductes la travessen. També té importants dipòsits de sal, el de Chelkar ocupa 3,237 km² i fa uns 8 km de fondària.

La regió sud de la depressió es caracteritza per tenir llocs pantanosos per l'acció de la marea, actualment el Volga hi porta molta contaminació i n'amenaça la seva biodiversitat (especialment en insectes).

Referències[modifica]

  1. «Caspian Sea » Background». Caspian Environment Programme. [Consulta: 24 febrer 2011].
  • Evaporites of North Border of North Caspian Depression - Internet Geology News Letter No. 178, January 13, 2003.
  • Space Today Online.