Dervix Khan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Derwish Khan)
Infotaula de personaDervix Khan
Biografia
Mort1419 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómonarca Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolKan Modifica el valor a Wikidata
FamíliaGengiskhànides Modifica el valor a Wikidata

Dervix Khan fou kan de l'Horda Blava i de l'Horda d'Or. Governava a la primera des de vers 1403, potser com a successor de Koirijak. Khuandemir i Abdul Ghassar situen prèviament com a kan a Sarai, durant un mes i mig a Sayyid Ahmad I però probablement va seguir al darrere i va ocupar el tron aprofitant la derrota d'Edigu davant Ulugh Muhammad Khan de Kazan i la fugida de Tjekre Khan el 1416.

Va deixar nombroses monedes encunyades a Bolghar, Sarai, Astracan, l'Horda i un lloc desconegut anomenat Bing Bazar; les dates són incertes però s'accepta que van del 805 de l'hègira (1403) al 822 (1419). De la Croix diu que era fill d'Alchi Khan (Hajji Muhammad Khan o Alchi Khan o Alaji Khan), establert al Volga, i per tant germà de Sediak (Sayyid Ahmed I Khan) i d'Ibak Khan, i per tant un xibànida, però les informacions segures sobre aquest kan són ínfimes.

Hauria governat a l'Horda Blava del 1403 o poc abans fins vers el 1419 i a l'Horda d'Or del 1416 al 1419 i a les dues hordes l'ahuria succeït el seu germà Sayyid Ahmad I.

Referències[modifica]

Howorth, Henry Hoyle. History of the Mongols, from the 9th to the 19th Century. Part II, division I. The so-called tartars of Russia and Central Asia. Londres: Longmans, Green and Co, 1880.